Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; 2006 yılında yürürlüğe giren 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun ile kurulan kalkınma ajansları, şu an için bölgesel kalkınmayı desteklemek ve ekonomik eşitliği sağlamak için çalışıyor. Ancak son dönemde bu ajansların, mevcut yerel yönetim yapısının yerini alacak bir eyalet sisteminin altyapısını oluşturduğuna dair iddialar, Ankara kulislerinde daha güçlü şekilde dillendirilmeye başladı.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) özelinde bakıldığında Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan mevcut yapının, gelecekteki potansiyel eyaletlerden birinin temelini oluşturacağınaysa kulislerden sızan bilgi ve iddialara göre ihtimal dahilinde bakılıyor. Halihazırda illerin valileri arasında dönemsel olarak yönetimi el değiştiren kalkınma ajanslarının bölgesel yetkileri ve özerk kamu kurulu niteliğindeki yapılarıysa bölge temelli yönetim modellerine uygun bir sistemin de habercisi olarak değerlendiriliyor.
BAHÇELİ '100 İL' VURGUSUNDA BULUNMUŞTU
Yerel taleplerin daha etkili bir şekilde karşılanabileceği söz konusu olası yeni yerel yönetim yapısı, Büyükşehir Yasası’nın ardından en son hamle olarak dikkati çekerken, Devletin bu konudaki planlarıysa spekülasyonlara meydan verilmemesi için sıkı bir gizlilik içinde saklanıyor. Ancak kulislerde, eyalet sistemine geçişin yakın gelecekte gerçekleşme ihtimaliyse tartışılıyor. Bazı kaynaklara göre, bu geçiş süreci içerisinde Türkiye’de daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de işaret ettiği gibi 81 olan il sayısının yüze çıkarılması planlanıyor. Bu yeni idari yapı çerçevesinde, Aydın'ın Nazilli ilçesinin de bağımsız bir il haline gelmesi bekleniyor.
NAZİLLİ’NİN İL STATÜSÜNE GEÇİŞİ
Nazilli, Aydın'ın ekonomik ve kültürel anlamda en önemli merkezlerinden biri olarak dikkat çekerken, Ankara’daki kulislerden edinilen bilgilere göre, uzun zamandır il olma talebini dile getiren ilçe, ortak uzlaşıyla şekillenecek olan eyalet sistemine geçişle birlikte bu statüye kavuşacak. Böylesi bir değişikliğin, bölgesel kalkınma ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi açısından büyük bir adım olacağı değerlendiriliyor. Daha önce CHP’nin de Yerel Yönetimler Yasası ile ilgili çağrıda bulunduğu bilinirken, ilerleyen süreçte söz konusu yasa değişikliği üzerinde uzlaşı sağlanması halinde tüm partilerin de ortak mutabakatıyla Türkiye genelinde idari yapıyı kökten değiştirebileceği öngörülüyor.
YEREL YÖNETİMLER YASASI VE DEĞİŞİKLİKLER
Geçtiğimiz süreçte askıya alınan yerel yönetimler yasasında yapılması planlanan ve gizli tutulan değişikliklerle ilgili taslak metinde, merkeziyetçi yönetim anlayışından uzaklaşılarak, yerelleşmeyi ön plana çıkaran maddelerin yer aldığı öne sürülürken, yeni sistemle birlikte kalkınma ajanslarının rolü genişletilecek ve bölgesel yönetimlerin kurucu unsurları olarak yeniden tanımlanacak. Yerel yönetimlerin yetkilerinin artmasıyla, bölgeler arası ekonomik ve sosyal dengenin sağlanması hedeflenirken, yapılacak olan olası referandumda da söz konusu yerel yönetim yasasındaki değişiklik de halkın onayına sunulacak.
AYDIN’I DERİNDEN ETKİLEYECEK
Türkiye’nin idari yapısında köklü bir dönüşümü beraberinde getirebilecek olan eyalet sistemi tartışmaları, halihazırda kalkınma ajanslarının yeni roller üstlenmesiyle hız kazanmış durumda. Aydın’a bağlı Nazilli gibi önemli bölgesel merkezlerin il statüsüne kavuşması, yerel kalkınma ve demokratik katılım açısından önemli bir adım olarak da değerlendirilirken, bu değişimlerin detaylarının ve uygulanma takvimlerinin ne zaman netleşeceği ise merakla bekleniyor.