Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Mehmet Bekir Haylı, birbirine temas eden diş fırçalarında bakteri taşınması yaşanabildiğine işaret ederek dikkatli olunması gerektiğini aktardı.
Risklere İşaret Etti
Aydın'daki özel bir ağız ve diş sağlığı polikliniğinde hizmet veren Diş Hekimi Bekir Haylı, aile bireylerinin diş fırçalarını aynı ortamda birbirine temas edecek şekilde tutmasının risklerini anlattı. Haylı, birbirine temas eden diş fırçalarında bakteri taşınması yaşanabildiğine parmak bastı.
Gribal Enfeksiyon Geçiren Yenilemeli
Fırçalar arasında virüs ve bakteri geçişi olmaması için farklı kişilere ait diş fırçalarının birbirleri ile temas etmemesi gerektiğini anlatan Hanlı, gribal enfeksiyon geçiren kişilerin de mutlaka diş fırçasını yenilemesi gerektiğini dile getirdi.
Kapalı Kapta Saklamayın!
Haylı, birçok ailede diş fırçalarının lavaboda aynı kabın içinde ve birbirine temas eder vaziyette tutulduğunu, bunun aile bireyleri arasında bakteri taşınmasına neden olduğunu vurguladı. Haylı, diş fırçalarının kapalı kapta saklanmaması gerektiğini de dile getirip, "Diş fırçanızı kapalı kapta da saklamayın. Kapalı ortamda nemli diş fırçasının kılları üzerinde bakteriler oluşur" uyarısında bulundu.
Üç Ayda Bir Değiştirilmesi Gerekiyor
Hanlı, diş fırçalarının, kıllarının yıpranması kontrol edilerek en fazla 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini de belirterek, şöyle dedi: "Fırçanıza karşıdan ve yandan baktığınızda fırça kıllarında açılma görüyorsanız, fırçanızı değiştirme vaktiniz gelmiştir. Bazı fırçalar, üzerine entegre edilmiş olan indikatörlü fırça kılları ile kullanım süresi dolan diş fırçalarında renk değiştirerek kullanıcıyı uyarıyor."