Başta Almanya, Amerika, Fransa, Çin ve İtalya olmak üzere 120 ülkeye ihraç edilen Aydın’ın kuru incirinde sezon hazırlıkları sürüyor. Kentin yüksek kesimlerinde devam eden incir ilekleme çalışmaları Temmuz ayında sona erecek.
“DOĞRU İŞLEM KALİTEYİ ARTIRIR”
İncirin kaliteli olabilmesi için ileklerin de kaliteli olması gerektiğinin altını çizen üretici Necdet İzgü, “Doğru ilekleme ve uygun iklim şartları ile her zaman kaliteli incir elde etmek mümkündür" diye konuştu.
Başka bir üretici Şefik Koçoğlu ise şu bilgileri verdi: "İleklemede erkek incirlerde yeterli miktardaki taşıyıcı sinekleri dişi incirlerle buluşturmak gerekiyor. Dölleme doğru oranda sağlandığında verim de kalite de artar."
2023’DE 299 MİLYON DOLAR GELİR
Aydın'ın 2006 yılında ilk coğrafi işaret almış ürünü olan kuru incir 2017’de de AB tescilli coğrafi işareti alan ilk ürün oldu. Kuru incirde 2022’de 70 bin ton olarak gerçekleşen rekolte, 2023 yılında ise 70 bin 174 tona ulaştı. Türkiye’nin 85 bin ton incir ihracatından geçen yıl elde ettiği gelir ise 299 milyon dolar.