ÖZEL HABER- Günümüzde plastik, naylon ve sentetik malzemelerden yapılarak piyasada yoğun sirkülasyonu sağlanan oyuncaklar yerini son dönemlerde ahşap dekor ve oyuncaklara bırakıyor. Özellikle günümüzde oturma odalarının beraberinde bebek ve çocuk odalarında da moda olan ahşap dokular, geçmişte imkansızlıklar neticesinde var olan tahta oyuncak alışkanlığını geri getiriyor. Aydın’ın İncirliova ilçesinde geçmişe dönüşü daha modern hale getirerek üç yıl önce kolları sıvayan Uğur ve Sarya Fidan çifti, bugün siparişlere yetişemez duruma geldi. İşe bir atölye ile başlayan Uğur Fidan, hammadde olarak aldığı ahşaba şekil verirken eşi Sarya Fidan ise boyayarak oyuncaklara can veriyor. Satışlarının yüzde 90’ını internet ortamından yapan Fidan çifti, üç yıllık süre zarfında mikro ölçekte ihracat yapmaya başladı.
KENDİ MARKALARINI TESCİLLEDİLER
Üç yıldır eşi Sarya Fidan’ın desteğiyle ve meraklarıyla bu işi yaptıklarını belirterek gelinen süreci anlatan Uğur Fidan, “Eşim Sarya Fidan resim öğretmeni olduğu için burada ahşap oyuncakların boyamasında, çiziminde yardımcı oluyor. İkimiz de bu işe çok meraklıydık zaten. Ben bu işe hobi olarak başladım. Eşe dosta bir şeyler yapmaya başlayınca çok sevildiğini gördük. Biz de kendimize atölye ve mağaza açmaya karar verdik. İlk önce atölyemiz ardından mağazamız oldu. Bu süre içerisinde kendi markamızı da tescilledik” dedi.
BİLİNÇLİ ANNE BABALARIN TERCİHİ AHŞAP
Ahşabı toptan hammadde olarak aldıklarını ifade eden Fidan, “Kesim işlemlerini yaparak kullanılır hale getiriyoruz. Hazır oyuncak alıp boyamıyoruz, şeklini biz veriyoruz. Çam ve ıhlamur ağaçları genellikle tercihlerim arasında oluyor. Çamın kokusu güzel ve dayanıklı bir malzeme olması dolayısıyla tercihim oluyor. Ahşap oyuncaklar antibakteriyel olduğu için piyasada dolaşan plastik ve naylonlar ile sağlık açısından kıyaslanmaz bir durumda. Bilinçli anne ve babalar ahşap oyuncakları tercih ediyor. O yüzden son yıllarda ahşap oyuncak ve dekora çok fazla bir ilgi oldu. Boyalar da C belgeli ve hiç bir kimyasal içermiyor” diye konuştu.
AHŞAP OYUNCAKLAR AZERBEYCAN’A DA GÖNDERİLDİ
Satışların yüzde 90’ının internet ortamında sağlandığını aktaran Fidan, “Yüzde 10 sıcak satış yaptığımızı söyleyebiliriz. Bu durumun sebebini bulunduğumuz mevki olduğunu düşünmekle birlikte ekstra olarak her şey internet ortamına geçmiş durumda. Bu işi kurarken de sıcak satışın az olacağını bildiğimiz için buna çok güvenmedik. Eşimin iyi bir sosyal medya ve internet kullanıcı olduğunu bildiğimiz için online satışlarda şüphem olmadı. Onun sayesinde ürünlerimizi iyi pazarlıyoruz. Türkiye’de 81 ile internet üzerinden satış yapabildiğimiz gibi yurt dışına da gönderdiğimiz ürünler oluyor. Yakın zamanda Azerbeycan’a da sipariş yolladık. Mikro ölçüde kendi imkanlarımız doğrultusunda ihracat yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
SİPARİŞLERE YETİŞEMEZ OLDULAR
Eşi ile birlikte yalnız olduklarını bildiren Fidan, “İleride büyümek ve gelişmek üzere hedeflerimiz var. İnternet siparişlerine yetişemiyor hatta çoğunu karşılayamıyoruz. Eksik makineler tamamladıktan sonra sanayileşme yoluna giderek seri üretime geçmek istiyoruz. Çeşitli belediye fuarlarına davet edildik. Biz yalnızlıktan gidemiyoruz ve yalnızca elimizdeki siparişlere yetişmeye çalışıyoruz. Biz de başlarken bu işe bunun yarısı kadar talep göreceğini tahmin etmiyorduk. Bu yoğunlukta parmağımı makineye de kaptırdım şimdi internet mağazamızı da geçici bir süre kapattık” dedi.