Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Efeler’de Hasırcılar Çarşısı’nda 43 yıldır kalaycılık yapan 74 yaşındaki Aydın Alkış, 3. kuşak olarak aile mesleğini devam ettiriyor. Çok kazanmamasına rağmen işini aşkla yapan Alkış, bakır eşyaların evlerde artık süs olarak kullanılmasına sitem ederek bu eşyaların günlük hayatta kullanımının çok sağlıklı olduğunu dile getirdi.
“ZEHİRLENMEYE YOL AÇABİLİYOR”
Bu meslekte babasının yanında çırak olan ve 1981 yılında bayrağı devralan Alkış, artık bakır kalaylamada eskisi kadar sağlıklı bir süreç izlenmediğini söyleyerek bakır kalaylatacak olan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Alkış, “Bakır kalaylatmak isteyen kişiler kesinlikle güvenilir yerlere gitmeli, seyyarlar da tercih edilecek en son yer bile olunmamalı. Seyyarlar, genel olarak kolaya kaçarak bakır kalaylamada kurşun kullanıyorlar. Böyle bir durumda insan sağlığı olumsuz olarak etkileniyor ve zehirlenmeye yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.
KALAYIN SÜREKLİ YENİLENMESİ ŞART
Bakır eşyaların özellikle yenilenmesinin çok önemli olduğunu aktaran Alkış, “Bakır eşyalar, 5-6 ayda bir kalaylanması gerekir. Uzun süre kalaylanmamış bakır eşyalarda oksitlenme meydana gelerek zehirlenmeye neden oluyor” diye konuştu.
İÇİNDE PİŞEN YEMEKLERİ DE ETKİLİYOR
Bakır eşyaların sürekli kalaylandığı taktirde sadece sağlığa değil damak tadına da daha çok faydalı olacağını kaydeden Alkış, “Bakırın iletken bir madde olması nedeniyle ısıyı eşit bir şekilde kabın her tarafına yayıyor. Bu nedenle de içine konulan her yemekte, her tarafa eşit ısı yayılır. Bu da hem çabuk pişmesine hem de lezzetinin artmasına neden olur” dedi.