Yetener, "Ellerinizde, bileklerinizde ve ön kollarınızda tuttuğunuz güç, ne kadar sağlıklı olduğumuz hakkında çok şey söyler. Bir alışveriş torbası taşımak, kavanoz açmak, bez sıkmak, kalem tutmak gibi eylemlerde devreye girer. Eğer bir kavanozun kapağını açamıyorsanız osteoporoz riskiniz artmış olabilir" ifadelerini kullandı.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Müge Yetener, el kavrama gücünün tıbbı değerlendirmedeki önemine dikkat çekerek önemli açıklamalar yaptı. Kavrama gücünün, elin, bileğin ve ön kol kaslarının bir nesneyi kavramak için ne kadar kuvvet uygulayabileceğini ifade ettiğini dile getiren Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Uzm. Dr. Yetener, "Geleneksel olarak ilk tıbbi değerlendirmeleri nabız, kan basıncı, sıcaklık ve solunum hızı gibi temel fizyolojik belirteçler oluşturur. Bu ölçümler hastaların sağlığına dair temel bir bakış açısı sunarken, kiloyla ilgili endeksler (vücut kitle indeksi, bel çevresi), kas-iskelet sistemi gücü göstergeleri (özellikle el kavrama gücü) ve vücudun oksijen satürasyon durumu gibi parametreler de değerlendirmeye katıldı" dedi.
El Kavrama Gücü Temel Ölçüt
"Bu ölçümlerin çekiciliği, uygulamayı kolaylaştırmaları ve invaziv olmamalarıdır. Ayrıca, COVID-19 pandemisinin ortaya çıkması, hiperglisemi insidansının artışını ön plana çıkardı ve kan şekeri ölçümünün yeni bir hayati belirti olarak tanınmasına neden oldu" diyen Yetener, şunları kaydetti: "El kavrama gücü, kas fonksiyonunu ve genel fiziksel kapasiteyi değerlendirmede temel bir ölçüt görevi görür. El kavrama gücü, yalnızca genel kas gücüyle yüksek oranda ilişkili olmakla kalmayıp aynı zamanda birden fazla kronik hastalık ve ölüm riskini doğru ve güvenilir şekilde tahmin eden basit ve düşük maliyetli bir güç ölçüm yöntemidir."
Yapılması Gerekenleri Sıraladı
Yetener, çeşitli önerilerde de bulunarak, "Ellerinizde, bileklerinizde ve ön kollarınızda tuttuğunuz güç, ne kadar sağlıklı olduğumuz hakkında çok şey söyler. Bir alışveriş torbası taşımak, kavanoz açmak, bez sıkmak, kalem tutmak gibi eylemlerde devreye girer. Eğer bir kavanozun kapağını açamıyorsanız osteoporoz riskiniz artmış olabilir. Kavrama gücü doğal olarak 50 yaş civarında ve hatta belki daha erken azalmaya başlar, kavrama güçlerini koruyan kişiler daha yavaş yaşlanır. El egzersizleri kavrama gücünü artırabilir. Bu gücü artırmak için tenis topunu, ıslak havluyu sıkmayı, barfiks çubuğuna asılmayı, parmakları sıkıştırarak ağırlık kaldırmayı ve yürürken dambıl taşımayı öneririm" diye konuştu.
Osteoporoz Hastalığı Nedir?
Kemiklerde kırılma veya kırılma riskinde artışa neden olan bir iskelet hastalığı olarak tanımlanıyor. En sık nedeni yaşlanma olan bu hastalık kemik kütlesinde azalma sonucu ortaya çıkıyor. Kelime anlamı 'gözenekli kemik' olan osteoporoz, kemik dokusunda incelmeyi tanımlıyor. Günümüzde yaşlı nüfusunun artmasıyla osteoporoz, halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri haline gelmiş durumda.