Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzeti ve şifa deposu olan ıhlamur, bu yıl kurak geçen yaz mevsiminde rekoltenin düşük olması sebebiyle yüzde 337 zamlandı. Kurak geçen yazın etkisi olduğu ülkemizde ıhlamur fiyatları altınla yarışıyor. Geçen sene kilogramı 800 liraya satılan ıhlamur şu anda 3 bin 500 lirayı buldu. Kış aylarının en çok tercih edilen ürünleri arasında yer alan ıhlamurun yanı sıra kış çayları, adaçayı, kekik, zencefil ve pekmez gibi ürünler olurken birçok vatandaş da vücut direncini sağlıklı tutmak için aktarlara yöneldi.
IHLAMURUN KİLOSU 3 BİN 500 LİRA
Aydın Efeler İlçesinde aktar işletmesi olan Ahmet Çamoğlu, “Ihlamur her kış mevsiminde olduğu gibi talep edilen bir ürün. Vatandaş soğuk havalarda bağışıklığını güçlü tutmak için ıhlamur, adaçayı, kış çayı, pekmez gibi şifa deposu ürünlere başvuruyor. Yaz mevsiminin kurak geçmesinden dolayı bu sene ıhlamur az hasat edildi. Haliyle bu da ürünlerin fiyatına yansıdı. Geçen sene ortalama kilogramını 800 liraya sattığımız ıhlamuru bu sene 3 bin 500 liraya satıyoruz. Bizim açımızdan alım gücü de zorlaştı. Senede 150 kilogram ıhlamur satarken bu sene 50 kilogramını almak da zorlanıyoruz. Mahsul keşke yüksek olsa da biz de uygun fiyata ürün satabilsek. Gelen müşteri eskiden 100 gram alırken geldiğimiz noktada 30 gram 50 grama ürün alıyor” dedi.
"PEKMEZ YOĞUN TÜKETİLİYOR"
Pekmezin de yoğun şekilde tercih edildiğini ifade eden Çamoğlu, “Pekmez de soğuk havalarda yoğun tüketiliyor. Her gün aç karnına keçi boynuzu veya andız pekmezi tüketmek bağışıklığa çok iyi gelir. Zencefil, zerdaçal olsun bağışıklığı güçlendirmek adına macun kıvamında tüketilebilir” diye konuştu.
"PEKMEZ ALMAK İÇİN GELDİM"
Aktara alışveriş için gelen Rabia Çetin, “Kış mevsimi geldi, bende çok üşüyen bir insanım. Demir eksikliğine iyi geldiğini öğrendim. O yüzden aktara pekmez almak için geldim” ifadelerini kullandı.