Tatil sezonunun açılmasıyla birlikte, ülkemizin turizm beldeleri ve görülmesi gereken yerleri sıkça araştırma konusu olmaktadır. Tatil yapmak isteyen vatandaşların en sık tercih ettiği rota ise Ege suları olarak karşımıza çıkmaktadır. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı da bu aylarda en çok ziyaret edilen bölgelerden biridir. Peki Dilek Yarımadası Milli Parkı nerededir?

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Nerede?

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer almaktadır. Kuşadası Milli Park yol tarifi ise aşağıda yer almaktadır:

Dilek Yarımadası’na İzmir Aydın Otoyolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Bu yolculukta ilk önce Güzelçamlı mevkiine varılmaktadır. Kuşadası Milli Parkı da bu mevkide yer almaktadır. Şahsi aracı olmayan vatandaşlar içinse, Aydın’ın Söke ve Kuşadası ilçelerinden kalkan belediye otobüsleriyle bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, 27 bin 675 hektar genişliğinde bir alana sahiptir. Oldukça geniş bir alana sahip olan Milli Park, keşfedilecek yerleri bakımından da oldukça zengindir.

Kusadasi Milli Parki Koylari 1

Kuşadası Milli Parkı’nda Neler Var?

Kuşadası Milli Park nerede sorusuna cevap verdik. Şimdi de ülkemizin bu doğal cennetini biraz yakından inceleyelim… Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın keyfi, daha gidiş yolunda başlamaktadır. Çünkü adaya gidiş için kullanılan yolun sahip olduğu manzara mavinin tüm tonları içermekte ve yolun diğer tarafındaki yeşilliklere birleşmektedir.

Daha gidiş yolunda ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, içerisinde barındırdığı hayvan ve bitki çeşitliliği konusunda oldukça zengindir. Ayrıca parkın içinde bulunan koylar, tertemiz sularıyla en çok ziyaretçi alan tatil bölgeleri arasında yer almaktadır.

Dilek Yarımadası’nda bulunan bu koylar, ziyaretçilerine yalnızca deniz tatili imkanı sunmamaktadır. Buraya tatil yapmaya gidenler; Akdeniz foklarını, pelikanları ve diğer deniz canlılarını görebilmektedir. 

Bunun yanı sıra Milli Park’ın içinde yer alan Bayrak Adası içindeki deniz feneri de oldukça meşhurdur. Çünkü Türkiye karasularına giriş yapan her deniz aracı, ilk önce bu deniz feneriyle karşılaşmaktadır.

Kusadasi Milli Parki Koylari 3

Kuşadası Milli Parkı'ndaki Koylar

Yazının üst kısımlarında Kuşadası Milli Parkı’nın içerisinde çeşitli koylar bulunduğuna değinmiştik. Şimdi de ülkemizde oldukça popüler olan bu koyları inceleyelim… Çünkü tatil yapanların gözdesi olan Kuşadası Milli Parkı koyları, vatandaş tarafından sıkça araştırılan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, Kuşadası Milli Park Koylar hangileri?

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda yer alan koylar aşağıdaki gibidir:

  • Kuşadası Milli Parkı İçmeler Koyu
  • Kuşadası Milli Parkı Aydınlık Koyu
  • Kuşadası Milli Parkı Kavaklıburun Koyu (Kalamaki Koyu)
  • Kuşadası Milli Parkı Karasu Koyu

Kusadasi Milli Parki Koylari Içmeler

İçmeler Koyu

Kuşadası Milli Park Koyları arasındaki en popüler koy, en çok ziyaret edileni İçmeler Koyu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndaki ilk koy olan İçmeler, çarşaf gibi denizi, mavinin her tonunu bünyesinde barındırması ve huzurlu atmosferiyle ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunmaktadır

Kuşadası Milli Park İçmeler Koyu birçok olanağa da sahiptir. Bu kapsamda koyda bulunan tesisler, piknik alanları, restoranlar ve diğer çeşitli imkanlar misafirlerin her türlü ihtiyacını karşılamak için hizmet vermektedir.

Kusadasi Milli Parki Koylari Aydınlık

Aydınlık Koyu

Kuşadası Milli Park Koyları arasındaki ikinci koy ise Aydınlık Koyu’dur. İçmeler gibi birçok olanağa sahip olan Aydınlık Koyu misafirlerine; şezlong, şemsiye, duş, WC ve restoran gibi olanaklar sunmaktadır.

Büyüleyici atmosferi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Aydınlık Koyu, denize oldukça yakın olan devasa çam ağaçları ile yeşili ve maviyi bir arada barındırmaktadır. Dolayısıyla ağaçların altında ve denize nazır olarak yapılan piknik, Aydınlık Koyu’nda yapılacak en güzel aktivitelerden biridir.

İçmeler’e göre daha sakin olan Aydınlık Koyu, kafa dinlemek için tatile çıkan vatandaşlar açısından oldukça elverişlidir.

Kusadasi Milli Parki Koylari Kavaklıburun

Kavaklıburun Koyu

Kavaklıburun Koyu’nun diğer adı, oldukça popüler olan Kalamaki Koyu olarak bilinmektedir. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Koyları arasında yer alan Kalamaki, alanın üçüncü koyudur. Ayrıca Kuşadası Milli Parkı’nın girişinden itibaren 9 km mesafede bulunmaktadır.

Kavaklıburun Koyu’nun en dikkat çekici özelliği, Kuşadası Milli Parkı’nın en uzun kıyısına sahip olan plaja ev sahipliği yapmasıdır. Dilek Yarımadası’nın en uzun koyu olarak nitelendirilen Kalamaki, yaklaşık olarak 1 km uzunluğundadır.

Son derece temiz, sakin ve masmavi suyu ise oldukça ilgi gören Kalamaki, çam ağaçlarının serinliğinde yapılacak olan bir piknik için de oldukça ideal bir lokasyondur.

Kusadasi Milli Parki Koylari Karasu

Karasu Koyu

Kuşadası Milli Park Koyları arasındaki son koy ise Karasu’dur. İçerisindeki hayvan ve bitki çeşitliliğiyle dikkat çeken Karasu Koyu, Akdeniz fokları ve pelikanlarla birlikte yüzme imkanı sunmaktadır.

Bu koyun bir diğer özelliği ise Samos Adası’na en yakın yer olmasıdır. Çünkü Samos Adası askeri bir bölgedir ve dolayısıyla giriş çıkışları yasaklanmıştır. Karasu Koyu ise Samos’un izlenebileceği en güzel yerlerden biridir.

Zeus Mağarası

Milli Park Kuşadası’nda yer almasından dolayı da sıkça araştırılmaktadır. Çünkü Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası gezilecek yerler arasında ilk sıralarda konumlanmaktadır.

Kuşadası’nda yer alan Zeus Mağarası ise Dilek Yarımadası’na gelmişken görülmesi gereken yerlerden ilkidir. Tarihiyle dikkat çeken Zeus Mağarası, antik çağdaki 12 şehir devletinin toplantı merkezi içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla Zeus Mağarası’nın adını, mitolojinin Gök Tanrısı olan Zeus’tan aldığı bilinmektedir.

Zeus Mağarası hakkındaki bir diğer rivayet ise Afrodit’in bu mağarada yüzerek güzelleştiğidir. Bu nedenle Zeus Mağarası suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılmaktadır.  Bir diğeri de Meryem Ana’nın Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuk ederken bu mağaraya uğramış ve yıkanmış olmasıdır. Bu sebeple Hristiyanların uğrak noktalarından biridir.

Bununla birlikte Gök Tanrı Zeus’un da kardeşi Poseidon’dan kaçmak için bu mağaraya sığındığı bilinmektedir. Görsel açıdan da oldukça güzel olan Zeus Mağarası, Kuşadası’nın Güzelçamlı bölgesinde yer almaktadır.

Eski Doğanbey Köyü

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı yakınlarında yer alıp da görülmesi gereken yerlerden bir diğeri, Eski Doğanbey Köyü’dür. Aydın’ın Söke ilçesinden ulaşım sağlanan köy, merkezden 30 km uzaklıkta yer almaktadır.

Mimarisi ve atmosferiyle adeta tarih kokan Doğanbey Köyü, Dilek Dağları’nın gerisinde bulunmaktadır. Doğanbey Köyü’nün tarihi ise Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanmaktadır. Bu kapsamda savaş yıllarında mübadele edip Yunanistan’a göç eden Rumların, eski yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

Kuşadası Milli Parkı Ziyaret Saatleri

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı hakkında merak edilen bir diğer konu ise bu doğal cennete giriş çıkış saatleridir. Peki Kuşadası Milli Park giriş çıkış saatleri nedir?

  • Kuşadası Milli Parkı yaz dönemi boyunca saat 08.00 ile 18.00 arasında misafir kabul etmektedir.

Kuşadası Milli Park Giriş Ücreti

Bilindiği üzere ülkemizde yaşanan enflasyondan dolayı hayat pahalılığı oldukça artmıştır. Bu kapsamda vatandaş, tatil için gittiği yerlerin fiyatlarını önceden araştırmaktadır. Bu sebeple biz de Kuşadası Milli Park giriş ücreti nedir sorusuna cevap verelim…

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü resmi web sitesi, 2024 yılı için geçerli fiyatları açıklamıştır. Güncel fiyatlar ise aşağıda yer almaktadır:

  • Dilek Yarımadası giriş ücreti; yetişkinler için 35 TL, indirimli olaraksa 20 TL olarak karşımıza çıkmaktadır
Kaynak: HABER MERKEZİ