Ürtiker yani kurdeşen, genellikle kısa sürede iz bırakmadan kaybolan kızarık kabarıklıklarla kendini gösteren, sıkça görülen bir deri hastalığıdır. Bazen dudaklar ve göz kapaklarında şişlik gibi anjiyo ödem tablosu ile de birlikte olabilir. Bu durumun, her yaş grubunda ve her iki cinsiyette de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Ekin Şavk, ürtikerin birçok nedeni bulunduğunu ifade etti.
NEDENLERİNİ ANLATTI
Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmanın tedavi sürecinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Şavk, “Stres, sinüzit, diş çürüğü, dişeti iltihabı gibi fokal infeksiyonlar ve bazı ilaçlar, özellikle antibiyotikler ve ağrı kesiciler, hastalığın tetikleyicileri arasında yer alır. Nadir durumlarda, hormon problemleri veya tümöral olaylar da ürtiker belirtilerine yol açabilir. Ancak çoğu hastada stres, ilaçlar ve gizli enfeksiyonlar suçlu olarak öne çıkmaktadır. Ürtikerin 6 haftadan uzu bir süre devam etmesi halinde kronik ürtikerden söz edilir ve bu tablonun ortadan kaldırılması daha zorlu bir süreç gerektirebilir. Bununla birlikte pek çok hasta antihistamin ilaçlar ile rahatlatılabilir. Bu ilaçlara yanıtın yeterli olamadığı durumlarda dermatoloji uzmanlarınca reçetelenen başka tedavi seçenekleri de mevcuttur” dedi.
“HASTALARIMIZIN YANINDA OLMAKTAN MUTLUYUZ”
Kronik ürtiker hastaları için özel merkezlere başvurmanın tedavi sürecini kolaylaştıracağını belirten Prof. Dr. Şavk, “Hastanemizde yeni açılan Dermatoalerji polikliniği, kronik ürtiker hastalarına gerekli tetkikleri yaparak en uygun tedavi şeklini uygulama hem de uzun süreli izlem imkanı sunmaktadır. Bu, hem hastalar için büyük bir kolaylık sağlamakta hem de hekimler olarak bizlerin işini kolaylaştırmaktadır. 1 Ekim Dünya Ürtiker Farkındalık Gününde tüm ürtiker ve anjiyoödem hastalarımızın yanında olmaktan mutluyuz” ifadelerini kullandı.