Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; DSÖ’nün Maymun Çiçeği virüsü nedeniyle uluslararası acil durum ilan etmesinin ardından, Türkiye harekete geçti. Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı’nın 81 ilde bulunan bin 315 atık su arıtma merkezinden virüse yönelik numuneler toplayacağının dillendirilmesi büyük dikkat uyandırdı. Maymun Çiçeği virüsünün tespiti amacıyla başlatılacak geniş çaplı çalışmada ilk olarak Antalya, Muğla ve Aydın illerinden numune alınacağı konuşulurken, gözler Sağlık Bakanlığı ve uzmanlardan yapılacak açıklamalara çevrildi. 

Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili flaş gelişme! Aydın’dan da numune alınacağı konuşuluyor

BAKANLIKLA EŞ ZAMANLI PAYLAŞILACAK

Türkiye Su Enstitüsü’nün, maymun çiçeği virüsü salgınına yönelik olarak erken uyarı sistemi geliştirme amacı doğrultusunda ülkedeki atık su tesislerinde geniş çaplı bir araştırma başlattığı öğrenildi. Erken uyarı sistemlerini geliştirmek hedefi çerçevesinde başlatılan kapsamlı çalışmanın, Covid-19 salgının yaşandığı süreçte kullanılan atık su analizi formülünün, halihazırda küresel ölçekte  konuşulmaya başlanan maymun çiçeği virüsüne uyarlanacak olması dikkat çekici bulundu.

Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili flaş gelişme! Aydın’dan da numune alınacağı konuşuluyor

Maymun Çiçeği virüsünün olası yayılımını önceden tespit etmek amacıyla başlatılacak çalışma kapsamında, Türkiye genelindeki atık su arıtma merkezlerinden elde edilecek numunelerin incelenmesini içerdiği konuşulurken, edinilen bilgilere göre ilk etapta virüsün yayılma olasılığı yüksek olan bölgelerdeki atık sularda hastalığın izlerinin olup olmadığı saptanacak. Bu kapsamda Antalya, Muğla ve Aydın gibi turizm açısından yoğun bölgelerde hızlı bir şekilde numune toplama çalışmalarına başlanacağı dillendirilirken, toplanan numuneler üzerinde yapılacak analizlerse Sağlık Bakanlığı ile eş zamanlı olarak paylaşılacak.

Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili flaş gelişme! Aydın’dan da numune alınacağı konuşuluyor

ERKEN TESPİTTE KRİTİK ROL

Bölgedeki su kalitesinin sürekli olarak izlenmesi sağlanacağı ve salgın riskine yönelik herhangi bir olumsuz durumda gerekli önlemler hızla devreye alınmasının hedeflendiği çalışmanın sadece Aydın, Antalya ve Muğla ile sınırlı kalmayacağı, Türkiye genelindeki diğer yazlık bölgeler ve illerde de benzeri çalışmaların gerçekleştirileceği konuşuluyor. Geçtiğimiz yıllarda ABD Kaliforniya’da yürütülen programla atık suların analiz edilmesiyle hastalık yayılımları tahminde bulunabilecek virüsler listesine maymun çiçeğinin de eklendiği bilinirken, Aydın’ı da kapsayan detaylı analizlerin, hastalığın erken tespitin kritik bir rol oynayacağı ve yaz aylarında artan nüfus hareketliliğinin su kalitesine olan etkilerini ortaya koyacağı vurgulanıyor.

Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili flaş gelişme! Aydın’dan da numune alınacağı konuşuluyor

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği, klinik olarak daha hafif olmasına rağmen, semptomları geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzer ve nadiren ölümcül viral bir zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs) olmakla birlikte insandan insana da bulaşabilmektedir. 1980 yılında çiçek hastalığının eradikasyonunun ilanı ve sonrasında çiçek aşısının uygulamasının durdurulması ile maymun çiçeği nadir de olsa özellikle Orta ve Batı Afrika’da görülen bir hastalık haline gelmiştir.

  
 

Muhabir: MURAT TAN