Aydın Hedef Haber İnternet Sitesi'nden Mine Eren'in haberine göre, Nazilli Otizm Derneği Başkanı Muzaffer Uyan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, otizmli bireylerin ve ailelerinin karşılaştığı sorunları dile getirerek, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini söyledi.
“OTİZM TANISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Otizmin yaygın bir nörogelişimsel farklılık olduğunu belirten Uyan, son yıllarda otizm tanısı alan çocuk sayısındaki artışa dikkat çekti. Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında ilan edilen Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün, bu gerçeği gözler önüne serdiğini vurgulayan Uyan, “Bugün her 32 doğumdan biri otizm tanısı alıyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu oran daha da artacaktır” dedi.
OTİZMLİ BİREYLER İÇİN DAHA FAZLA DESTEK ŞART
Otizmli bireylerin toplumda kabul görmesi ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Uyan, Nazilli Otizm Derneği olarak bu alanda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Yerel yönetimler, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde otizm dostu kentler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Uyan, özellikle eğitim, sosyal hayat ve istihdam alanlarında destek mekanizmalarının artırılmasını talep etti.
Nazilli Otizm Orkestrası ve Korosu’nun (NAZOT) otizmli bireylerin sosyal hayata katılımı için önemli bir adım olduğunu belirten Uyan, “Nazilli Belediyesi’nin desteğiyle kurulan bu özel topluluk, 12-34 yaş aralığındaki 22 otizmli gençten oluşuyor. Eğitim ve sevgiyle aşılamayacak hiçbir engel olmadığını verdiğimiz 13 konserle gösterdik” dedi.
“ÖNYARGILAR SON BULMALI”
Otizmli bireylerin dışlanmaya devam ettiğini belirten Uyan, toplumda yaşanan bazı olumsuzlukları sıralayarak, “Apartman komşuları, otizmli çocuk istemiyor. Okul yönetimi ve öğretmenler, sınıfta otizmli çocuk istemiyor. İş yeri sahipleri, otizmli bireyleri istihdam etmiyor. Biz nereye gidelim, nerede yaşayalım?” dedi.
ERKEN TANI VE EĞİTİM VURGUSU
Otizmli bireylerin topluma kazandırılması için atılması gereken adımlara da değinen Uyan, “Otizmli bireyler için iş ve uğraş terapilerinin yapılabileceği gündüz bakım merkezleri kurulmalı. Özel eğitim saatleri artırılmalı. Ailelerin kısa süreli de olsa nefes alabileceği mola evleri oluşturulmalı. Ötelenmek, dışlanmak, şiddet görmek istemiyoruz. Hepimiz bir engelli adayıyız, bu gerçeği unutmadan birbirimize sevgiyle yaklaşmalıyız” diyerek farkındalık çağrısında bulundu.