Nazilli’de iftarı dışarıda yapmak isteyen vatandaşlar için birçok seçenek bulunuyor. 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti ise dikkat çekiyor. Nazilli’de restoran işleten Esat Apar, bu ramazanda iftar sofralarının eskisi gibi dolmadığını söyledi. Apar, "Eski ramazanlar kalmadı. Eskiden masalar hep doluydu, müşterileri geri çevirebiliyorduk. Şu an en fazla 5 masa doluyor iftara. Fiyatlar nedeniyle iftar yemeğine pek fazla gelen olmuyor. Geçen sene ile bu seneki fiyatlar arasında büyük fark var. Bazen iftar vakti 2 kişiyle de kapatıyoruz, 30 kişiyle de. Günü gününe tutmuyor" dedi.
“ÇEKİRDEK AİLENİN HESABI 2500 TL”
Bir diğer restoran işletmecisi Mustafa Akbaş, "Geçen ramazana göre bu sene de satışlarımız düştü. Sakin şekilde devam ediyoruz. Piyasanın maddi açıdan getirdiği zorluklar nedeniyle fiyatlarımız arttı. Geçen seneye göre satışlarımızda yüzde 25'lik bir azalma var. Bu sadece bizim için değil, diğer şubelerimizde de satışlarda düşüş yaşanıyor. Çekirdek bir ailenin restorandaki maliyeti 2500 TL'yi buluyor" şeklinde açıklama yaptı.
“İFTAR MENÜLERİ İSRAFA YOL AÇIYOR”
İftar menüsü konusunda da farklı bir yaklaşım sergileyen Akbaş, "Biz iftar menüsü yapmıyoruz çünkü iftar menüsü, bazı müşteriler için zorlayıcı olabiliyor. Örneğin, bazı kişiler çorba sevmez, bazıları tatlıyı seçemediği için bir lokma alıp bırakır. Böylece israfı önlemek amacıyla iftar menüsü yok" dedi.
YÜKSEK MALİYET MÜŞTERİYE YANSIYOR
Restoranlardaki yüksek fiyatları maliyetlere bağlayan Akbaş, "Ramazanda fiyatlara biz de şaşırdık. 100 TL'ye patlıcan alabiliyoruz, geçen hafta 20 lira olan domates şu anda 35-40 TL, eti 450-500 TL'ye alıyoruz. Meşrubat fiyatları da aynı şekilde artıyor, ayran fiyatlarını kademeli olarak yükseltiyorlar. 250 TL'ye aldığımız tereyağı, şu anda 380 TL'ye geldi. Her fiyat artışını müşterilerimize yansıtamıyoruz. Zam yaparsak, insanların belini büküyor ister istemez" ifadelerini kullandı.