Tehlike Ve Risk Haritası Güncellendi
Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Obruk Eylem Planı kapsamında tehlike ve risk haritasının güncellendiğini aktardı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile geçen yıl obruk tehlikesi bulunan il sayısını 16 olarak tespit ettiklerini dile getiren Arık, bu illerin çoğunda bu yıl obruk görüldüğünü ifade etti.
Obruk Oluşumlarındaki Artışa Dikkat Çekti!
Arık, tehlike ve risk haritası ile obrukların yerleşim yerleri ve tarım alanlarına etkisinin belirlenmesine çalışıldığını, obruk oluşma potansiyeli olan bölgelerin haritasının çıkarılması sonrasında potansiyeli yüksek alanlardan düşük alanlara doğru haritaların oluşturulmasının planlandığını dile getirdi. Arık, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki illerde obruk oluşumlarındaki artışa dikkat çekti.
İşte Obruk Tehlikesi Bulunan 16 İl
Konya'nın dışında birçok ilden obruk oluşum haberleri aldıklarına dikkat çeken Arık, Batı Anadolu'da Denizli'den sonra Manisa'da da obruklar görülmeye başlandığının altını çizdi. Prof. Dr. Arık, obruk tehlikesi bulunan il sayısının şu ana kadar 16 olarak belirlendiğini ifade ederek bu illerin, Konya, Aksaray, Karaman, Nevşehir, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Şanlıurfa ve Manisa olduğuna parmak bastı.
Kuraklık Ve Yer Altı Suyu Kullanımı Körüklüyor!
Arık, belirlenen bu 16 ilde obrukların oluşmaya devam etmesinin beklendiğini, yer altı su seviyesi düştükçe yer altındaki boşlukların boyutlarının da büyüdüğünü aktardı. Kuraklık, iklim değişikliği, aşırı yer altı suyu kullanımının da obruk oluşumunu tetiklediğini kaydeden Arık, Türkiye'de obruk risk haritası çalışmalarının sürdürüleceğini sözlerine ekledi.