Konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak herkesi dikkatli olmaya davet eden Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mehmet Karyağdı, kış dönemiyle birlikte baca yangını riskinin arttığını aktardı. Baca yangınlarının can ve mal güvenliği açısından büyük tehdit oluşturduğuna işaret eden Karyağdı, bu süreçte baca temizliğinin büyük önem taşıdığına işaret etti.  

Sinsi ölüm tehlikesi riski yeniden başladı! Çok dikkatli olunması gerekiyor

Risklere Kapı Aralayan Unsurlar

Bacaların uygun standartlarda imal edilmemesi, periyodik temizliğin yapılmaması ve yetkisiz kişi veya firmalar tarafından yapılan temizliklerin risklere kapı araladığını anlatan Karyağdı, işin yetkili firmalarca yapılmasının büyük önem taşıdığını, bu süreçte belediyelerden destek alınabileceğini ifade etti. 

Sinsi ölüm tehlikesi riski yeniden başladı! Çok dikkatli olunması gerekiyor

Doğalgazın Yaygınlaşması Faydalı Oldu

Doğalgaz kullanımının yaygınlaşması sonucunda baca yangınlarında azalma meydana geldiğine değinen Karyağdı, bunun yanı sıra soba kullanılan evlerde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Karyağdı, "Soba kullanımında üstten yakma tekniği uygulandığında, zehirli gaz salınımı azalır ve güvenlik sağlanır" ifadelerini kullandı. Karyağdı, herhangi bir baca yangını durumunda vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi'ni araması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kuşadası'nda endişe veren ölüm! Bu kez yavru yunus… Kuşadası'nda endişe veren ölüm! Bu kez yavru yunus…

Sinsi ölüm tehlikesi riski yeniden başladı! Çok dikkatli olunması gerekiyor

Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Öte yandan yetkililer, karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için vatandaşların alması gereken tedbirlerden bazılarını, şu şekilde açıkladı: "Nasıl olsa fark ederim yanılgısına düşmeyin. Karbonmonoksit zehirlenmesi fark edilmez, aniden ölüme neden olur. Lodoslu havalarda bacalı ısıtıcılarınızı yakmayın. Bacanızın ve baca bağlantınızın doğru ve standartlara uygun olduğundan emin olun. Menfezleri kapatmayın, bacalı ısıtıcılarınızın bulunduğu odalara mutlaka menfez takın. Karbonmonoksit dedektörleri kullanın. Sobanın yandığı odada uyumayın. Bacalı şofbenlerinizi banyolarınıza yerleştirmeyin. Tuğla baca malzemesi değildir, tuğla baca kullanmayın. Aspiratörleriniz ile bacalı kombi ve şofbenlerinizi aynı bacaya bağlamayın. Bacalarınızın temizliğini her yıl düzenli olarak yaptırın."

Kaynak: İHA