Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Ebru Görmez'in haberine göre; Aydın’ın beyaz altını ve tescilli ürünü olan pamuk, bu yıl hak ettiği değeri görmedi. Hava şartlarının olumsuz olması ve sulama düzensizliği ile karşılan Sökeli pamuk üreticileri bu yıl verimli bir sezon geçirmiyor. Çocukluğundan itibaren Söke’de pamuk üreten çiftçi Hasan Gök, bu yıl 250 dönümlük arazisinin 140 dönümünün çöp olduğunu ve kontağı kapattığını söyledi.  

Whatsapp Image 2024 10 19 At 15.53.52

“140 DÖNÜMDEN 1 KİLO PAMUK ALAMADIM” 

2024 yılı pamuk sezonunun primlerin düşük olması ve giderlerinin yüksek olmasının ardından tarlanın düzensiz sulanmasıyla birlikte 140 dönümlük tarladan 1 kilo pamuk alamadığını söyleyen Gök, “Pamuk sezonumuz aslında ilk başta iyi başlamıştı. Bizim topraklarımız pamuk için çok uygun, başka mahsulde olmaz zaten, deniz seviyesine yakın olduğumuz için. Bu sezon başında barajlardaki doluluk oranımız geçen yıla göre daha iyiydi. Ancak bu yıl su çok geç geldi bize, diğer ilçelerden sonra suyun bize gelmesi bizi etkiledi. Pamuk üretiminde sorunumuz olmadı ancak buradaki sıkıntı sulamadaki dengesizlik oldu. Tarlada her yer bir anda su istedi, su düzenli olarak verilmedi bu yüzden de verim olmadı. Mesela, pamuğa suyun verilmemesi gereken bir dönem vardı, biz o dönemde su vermek zorunda kaldık, bir daha su bulamama ihtimali yüzünden. Ben bu sulama düzensizliği yüzünden 250 dönümlük arazinin 140 dönümlük yerden 1 kilo pamuk alamıyorum, kontağı kapattım. Tabi bunu suya bağlamakta doğru değil ancak suyun düzensizliğinden dolayı pamuk hep taze kaldı, kurumadı. Zararlılarla da mücadele etmemiz gerekti çünkü pamuk hep tazeydi. Pamuğun en iyi şekilde üretilmesi ve zararlılardan korunması için en iyi ilaçları kullandım. Bu yıl yüzde yüz zarardayım, bunun nedenini merak ediyorum, bunu araştıracağım. Pamuk, suyu çok bulduğu için üremedi. Eğer ki Söke’de çiftçi kazanamazsa her şey biter” dedi. 

Whatsapp Image 2024 10 19 At 15.53.52 (1)

“SENEYE BUĞDAY EKECEĞİM”  

Sökeli pamuk üreticisi Gök, 2025 yılında neden pamuk değil de buğday ekeceğini açıklayarak “150 dönümlük araziden bu yıl çiftçi 60 ton pamuk toplayabilir. 60 tondan da 1 buçuk milyon lira kazanır çiftçi ama birde bunun maliyeti var bununla beraber şu an pamuk 25 lira ama üretici için pamuğun 32 lira olması gerekiyor. Önümüzdeki yıl pamuk ekmeyi düşünmüyorum. 2 yıldır zarar ediyorum, buğdayın ayçiçeğin bu kadar gideri ve zararı yok. Yetkililerimiz bizi duysun, Söke çiftçisi olarak çok zor durumdayız, ödenecek olan kredilerimiz var. Faizlerimizin bir yıllık ertelenmesini istiyoruz, primin yükselmesini istiyoruz, zeytin ve hayvancılığın desteklenmesini istiyoruz. Çiftçi olmazsa olmaz, çiftçinin değerini anlaşılsın. Tüm çiftçiler şikayetçi bu durumlardan. Birde Söke pamukçusunun üreteceği alternatifi yok çünkü toprağımız en çok pamuğa uygun. Zaten tescilli olan Söke Pamuğunu kaliteli yapanda bu topraklar. Türkiye’nin en kaliteli pamuğu buradan çıkar. Pamuk birde çok bereketlidir, neredeyse tüm sektörlerde yeri olan bir üründür. Pamuk fabrikaya girildiği anda her şeyinden faydalanılır. Pamuğun tozu bile barut sanayisine gidiliyor. Seneye hava şartları pamuğa uygun olursa, fiyatlarda düzenlemeye gidilirse ancak o zaman ekerim. Çiftçiyi korusunlar.” ifadelerini kullandı.

Aydın’da kuraklık tahra satışlarına da vurdu Aydın’da kuraklık tahra satışlarına da vurdu

Kaynak: HABER MERKEZİ