Stres Nedir?

Stresle başa çıkma yöntemlerine bakmadan önce stresin ne olduğunu bilmeliyiz. Stres, Türkçe gerilim olarak tanımlanabilir. İnsan vücudunun içsel ve dışsal uyarılara verdiği otomatik ve biyolojik tepkidir. Belli oranda stres yapmak vücudu tetikte tutar. Lakin stres miktarı arttıkça kişi kendini pek çok yönden kısıtlanmış ve gergin hisseder. Bu gibi durumlar stresle başa çıkmayı gerektirir. Stres yönetimi devamlılık gerektiren ve aksatılmaması gereken bir sağlık sorunudur. Artan stres düzeyi yaşam kalitesini ve kişinin gündelik işlevlerini yerine getirme durumunu bozabilir. İşte bu gibi durumlardan kaçınmanız için stres ile baş etme yöntemlerini derledik.

Stres Belirtileri Nelerdir?

Stresle baş etmeden önce stresi tanıyabilmek önemlidir. Kişinin her bir sistemini farklı derecede etkileyen stres 4 farklı şekilde belirti gösterir.

Fiziksel Belirtiler: Ağrılar, mide bulantısı, aşırı terleme, iştah ve sinirim sorunları..

Duygusal Belirtiler: Kaygı, öfke patlamaları ve sinir hali, ani duygu durum değişiklikleri

Zihinsel Belirtiler: Unutkanlık, konsantransyon bozukulukları, kararsızlık

Sosyal Belirtiler: Çevreye karşı güvensizlik, küslükler, alınganlık

Bu belirtilerden gösteriyorsanız ve belli belirsiz stres etkenine maruz kalıyorsanız hayatınızda olan bu stresi yönetmeniz gerekir. İşte bu stresi yönetmenizi sağlayacak stresle başa çıkma yöntemleri;

Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Stresle başa çıkma yöntemleri stres faktörlerini azaltmak ve stres anında duygu durumunu yeniden düzenlemek ile yakından ilişkilidir. Stres yönetimini sağlayabilmek için bu önemli noktalara dikkat etmemiz gerekir.

Sağlıklı Beslenme

Yedikleriniz, stresle başa çıkma yeteneğiniz ile doğrudan ilişkilidir.. Dengeli ve düzenli bir beslenme düzeni oluşturmak, enerji seviyenizi artırır ve ruh halinizi iyileşmesine katkı sağlar. Bu beslenme düzeni stresle başa çıkmak için etkili bir yöntemdir.

Yeterli Uyku

Uyku sorunları, stres ve kaygı düzeylerini artırabilir. Her gece 7-9 saat uyumak en sağlıklı sürelerdir.  İyi bir uyku, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza fayda sağlarken hem de stresle başa çıkmada size yardımcı olacaktır.

Zaman Yönetimi

Kaliteli bir zaman yönetimi, stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Günlük planlama yaparak işleri öncelik sıranıza göre listeleyebilrsiniz ve zamanınızı etkili kullanarak stres yönetiminizi sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken işlerinizi küçük parçalara bölmek ve her birini belirli bir sürede tamamlamak, üzerinizdeki baskıyı azaltabilir. Ayrıca, stresle başa çıkmada en önemli konulardan biri de  iş ve kişisel hayat arasındaki dengeyi sağlamaktır. İş hayatı doğası gereği stresli olsa da bu stresi dinlenme alanınız olan eve taşımamaya özen gösterin.

Doğa ile Zaman Geçirme

Doğada vakit geçirmek, stresin azaltılmasına ve stresle başa çıkmada yardımcı olabilir. Yürüyüş yapmak, kamp yapmak, bisiklet sürmek, piknik yapmak veya bahçeyle ilgilenmek, zihinsel olarak yenilenmenizi sağlar. Doğanın huzur verici sakinliği stres yönetimi sağlarken size yardımcı olur.

Sosyal Destek

İnsan stresle başa çıkarken de sosyal bir varlıktır. Sosyal destek, stresle başa çıkmanın önemli bir parçasıdır. Aile üyeleri, arkadaşlar ve sevdiklerinizle zaman geçirmek, duygusal yükünüzü hafifletebilir ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olur. Stres yönetiminde duygularınızı paylaşmak, kendinizi daha iyi hissetmenize ve yalnız olmadığınızı anlamanızı sağlayacaktır.

Sanat ve Yaratıcılık

Stresle başa çıkma yöntemlerinden bir diğeri de sanatsallıktır. Resim yapmak, kil ile uğraşmak, müzik aleti çalmak veya yazı yazmak gibi yaratıcı aktiviteler, kendinizi ifade etmenin ve stresle başa çıkmanın yollarıdır. Sanat terapisi, müzik terapileri duygusal rahatlama ve kişisel keşif için etkili olabilir. 

Profesyonel Yardım

Tüm bu stresle başa çıkma yöntemlerini denedikten sonra halen gergin ve kaygılı hissediyorsanız bir uzmana görünmek en doğrusu olacaktır. Stres yönetiminizi sağlarken bir terapist veya danışman ile görüşmek, stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Profesyonel yardım, stresin kökenini anlamanızı ve başa çıkma stratejileri geliştirmenizi sağlar. Psikoterapi, konuşma terapisi ve danışmanlık, yaşam koçluğu gibi yöntemler, stres yönetiminde etkili olabilir.