Daha önce 13,50 TL olan çiğ süt tavsiye litre fiyatı Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından 1 Mayıs tarihinde 14,65 TL’ye çıkarılmıştı. Keskin, artan maliyetler nedeniyle bu fiyatın da artık yetersiz kaldığını kaydetti.
Konsey Fiyatı Yeterli Olmuyor!
“Üretici şu anda zarar ediyor. Konsey fiyatı da artık yetersiz kaldı. Çünkü yem fiyatlarına tekrar 25-35 zam geldi. Maliyetler arttı" diyen Keskin, "Elektriğe, mazota zam geldi. Bu üreticiye külfet oluyor. Zaten zor durumda olan ve ürününü konseyin verdiği fiyata dahi satamayan üreticimiz için bu sefer konsey fiyatı bile yeterli olmuyor" ifadelerini kullandı.
Yüzde 23 Zam Talebi
Çiğ süt fiyatına yüzde 23 zam talep eden Keskin, fiyatın 18 TL olmasını beklediklerini aktardı. Firmaların kendilerine göre strateji uyguladığını, süt almamaya başladıklarını belirten Keskin, "Tüketim azaldı" gibi mazeretlerle süt fiyatlarının aşağı çekilmeye çalışıldığını savundu. Çiğ süt fiyatlarının kimi yerlerde 2 lira, konsey fiyatlarının uygulandığı bazı noktalarda ise 1 lira düşürüldüğünü ifade eden Keskin, mücadelelerini sürdürdüklerine dikkat çekti.
Hayvanların Kesilme Riski Var!
Süreç içerisinde bakanlık tarafından süt tozu ihracatının açılması, tereyağı ithalatının kısıtlanması gibi regülasyonun uygulamaya geçirildiğini, sütte toparlanmaların başladığını vurgulayan Keskin, şunları kaydetti: "Ancak hala istediğimiz düzeyde değil. Biz, süt fiyatlarına bundan sonraki süreçte zam yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Son olarak mayıs ayında zam gelmişti.
Şimdiye kadar süte zam yapılması gerekiyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı 3 ayda bir maliyeti güncelleyeceğiz demişti. 14,65 TL geçersiz kaldı artık. Yılbaşına dek geçiş fiyatı uygulanması şart." Keskin, düzenlemenin yapılmaması durumunda anaç hayvanların kesime gönderilme riski bulunduğunu da sözlerine ekledi.