Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, üreticilerin büyük sıkıntı içinde üretime devam etmeye çalıştığını söyledi. Üreticilerin sorunlarını dile getiren Başkan Özdamar, kazanan üreticinin olmadığını söyledi.

TÜRKİYE’DE KAR EDEN ÜRETİCİ YOK

Gıda fiyatlarının pahalı olmasını yanlış ekonomi politikalarına bağlayan Özdamar, “Ankara bürokrasisi ve ekonomi yöneticileri, Türkiye’deki gıda fiyatı ve tarım ürünleri fiyat artışını yanlış olarak değerlendiriyor. Özne olarak çiftçiyi ortaya koyuyorlar. Tüketicinin yüksek fiyattan ürün almasını üreticinin yüksek fiyattan üretmesine bağlıyorlar. Aslında öyle değil bugün Türkiye’de hemen her üründe çay, fındık, hububat, meyve ve sebzede ya başa baş kazanıyor ya da zarar ediyor. Bugün kar eden çiftçi yok. Çiftçinin kar ettiği herhangi bir tarım ürünü yok.” dedi.

Türkiye’de kazanan üretici yok! Üretim borçla dönüyor

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Üreticinin tarım arazisini bankalara ipotek ederek yaşamaya çalıştığını söyleyen Özdamar, çözüm için tek yöntemin kooperatifçilik olduğunu söyledi. 

Türkiye’de kazanan üretici yok! Üretim borçla dönüyorIncir Verimi Yariya Dusebilir Internet 381986 366A385Fb54A334680Ecf8De607E6470

KOOPERATİFÇİLİK GELİŞMELİ

Özdamar, “Buharkent, Nazilli veya Türkiye’nin herhangi bir yerindeki çiftçinin en önemli mal varlığı olan tarım arazilerinin neredeyse yüzde 90’ının ipotekli olduğunu görüyoruz kredi çektiği için. Bu ipotekleri her yıl borçlarının bir miktarını ödeyerek döndürmeye çalışıyor. Bunun için çözüm ne olabilir ona bakacak olursak Ankara bürokrasisi bu yanlış anlayıştan vazgeçmeli. Bundan sonra da Türkiye’de yepyeni bir sistemin kurulması lazım. Bu sistem öyle bilinmeyen bir şey de değil. Tarımda gelişmiş ülkelerin uyguladığı yöntemleri uygulamak yeterli. Türk Ticaret Kanunu’nda düzenleme yapılmalı. Tarımın ve gıda enflasyonunun çözümü olan kooperatiflerin hepsi rehabilitasyondan geçecek. Küçük bölgelerde aynı işi yapan kooperatifler birleştirilmeli. Kooperatifin finansa ulaşması temin edilmeli. Gelişmiş ülkelerdeki tarımsal pazarlamanın ortaya konması lazım. Aracıların sayısı Türkiye’de çok fazla. Neredeyse 15 kalemde aracılar var. Bunların çiftçiden doğrudan doğruya alışveriş yapmasının önü kesilmeli. Kooperatif aracılığıyla yapmalılar. Mevzuat değişerek ürününü kooperatife teslim eden üreticiye ek ayrıcalık tanınmalı. Bir de dışarıdan ithalatın önü kesilmeli. Dışarıdan et getirince et ucuzlamıyor bunu deneyip gördük.” diye konuştu. 


 

Muhabir: ONUR ERKİN