Bilim insanları, pazar günü Güneş’ten fırlayan plazma bulutuna karşı dikkat çeken uyarılarda bulundu. Uzmanlar, Dünya’nın bugün jeomanyetik fırtınaya maruz kalabileceğini açıkladı. Bugün Dünya’ya ulaşması beklenen fırtınanın beş kategoriden en zayıf sınıf olduğunu kaydetti. 

Whatsapp Image 2024 09 25 At 17.24.15

Bilim insanları, Güneş’ten fışkıran plazma ve manyetik parçacıkların oluşturduğu koronal kütle fırlatımının pazar günü meydana geldiği bildirilirken, an itibarıyla saatte 650 mil hızla ilerleyen Güneş plazmasının, bugün öğle saatlerinde Dünya’ya ulaşması beklendiği açıklandı. İlkbahar ve sonbahar ekinoksları sırasında, yani 20 Mart ve 22 Eylül tarihlerinde, jeomanyetik fırtınalar ve uzay hava faaliyetlerinin zirveye çıkma eğiliminde olduğu bilinirken, bunun nedeninin Dünya’nın kutuplarının manyetik alanının Güneş’in manyetik alanıyla hizaya gelmesi olduğu açıklandı. 

Whatsapp Image 2024 09 25 At 17.24.15 (1)

JEOMANYETİK FIRTINA NEDİR? 

Jeomanyetik fırtına, Güneş'ten gelen yüksek enerjili parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu meydana gelen bir olgu olarak biliniyor. Bu fırtınalar, Güneş'teki patlamalar veya koronal kütle atılımları (CME) sırasında serbest kalan plazmanın Dünya'nın manyetik alanına çarpmasıyla oluşuyor. Jeomanyetik fırtınalar, özellikle yüksek enlemlerde aurora (kutup ışıkları) gibi görsel fenomenlere neden olabilir. Bunun yanı sıra, bu fırtınalar, iletişim sistemleri, uydu işlevleri ve elektrik şebekeleri üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Güçlü jeomanyetik fırtınalar, elektrik altyapısını bozarak uzun süreli elektrik kesintilerine yol açabilir.

Aydın’daki JES sorunu TBMM’ye taşındı Aydın’daki JES sorunu TBMM’ye taşındı

Kaynak: HABER MERKEZİ