Kırmızı et fiyatları, vatandaşın cüzdanını zorlamaya devam ediyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) verilerine göre; Kıvırcık kuzu eti son 10 günde 60 lira birden zamlanarak kilogram başına 510-540 seviyelerine yükseldi. Fiyatlara karşı savaşmayan vatandaşların sofralarında ete yer olması zorlaşırken,
üretici de bu durumdan olumsuz etkilendi.
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kesimlik hayvanlar için artan fiyat beklentisi nedeniyle üreticilerin satmaktan vazgeçtiğini söyledi. İnce kuyruklu yapısı, piştiğinde kokusunun olmaması ve yumuşak etiyle vazgeçilmez olan kıvırcık kuzunun et fiyatları, tüketicideki talebe rağmen yükselmeye devam ediyor. Kasaplarda kemikli kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 700-790 lira aralığındayken, kıymasının fiyatı 1.150-1.250 seviyelerine çıktı.
KASAPLAR YÜZDE 40’TAN FAZLA ORANDA MÜŞTERİ KAYBETTİ
Zamlı fiyatlar kasap esnafını da zora sokuyor. Tüfekçi, son 10 ay içerisinde kasapların yüzde 40’tan fazla oranda müşteri kaybettiğini ve çoğunun daha uygun fiyatta ürün bulmak amacıyla marketleri tercih ettiğini aktardı.
Kasaplarda dana kıymanın kilosunun 630-650 lira, dana kuşbaşının fiyatının ise 650-680 lira aralarında olduğunu kaydeden Tüfekçi, Anadolu’dan gelen et fiyatlarının bölgesel farklılıklar sebebiyle değişiklik gösterdiğini ifade etti.