Aydın Hedef Gazetesi'nden Türker Kocakahya'nın haberine göre; ADÜ’nün ev sahipliğinde 5 Aralık’ta Yörük Çalıştayı düzenlenecek. Efeler Belediyesi, BENGİ Dünya Yörük Türkmen Araştırmaları Dergisi, TÜRKAY Dergi, Dünya Turan Yardımlaşma Derneği, Germencik Şehit Cafer Efe Yörük ve Zeybekler Derneği, Aydın Yörük Efe Kültür Derneği, İzmir Yerel Gündem Medya paydaşlığında hazırlıklar tamamlanan çalıştay için geri sayım başladı. Önemli organizasyon öncesinde ise çalıştayın akademi ekibi online toplantı yaparak program akışını bir kez daha değerlendirdi. 

Toplantıya, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şevkiye Kazan Nas, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ferit Çobanoğlu, Prof. Dr. Pınar Altıok Gürel, Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu, Prof. Dr. Turan Akkoyun, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Karazeybek, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Dr. Bircan Kayacan Cangul, Öğr. Grv. Hanife Gül Bozkurt, Bilim Uzmanı Hüsniye Kozan, Bilim Uzmanı Duygu Çokgezer Görgülü, Bilim Uzmanı Salih Kopuz, Eğitimci İdareci Cüneyt Akkuş, Mahalli Araştırmacı Bekir Aygül ile birlikte Yörük çalışmalarına ilgi duyan birçok bilim ve düşünce insan katılım sağladı. 

Aydın'daki anketten çarpıcı sonuç çıktı! Son ankete göre Aydın'da hangi parti önde? Aydın'daki anketten çarpıcı sonuç çıktı! Son ankete göre Aydın'da hangi parti önde?

AKKOYUN BİLGİLER PAYLAŞTI 

Toplantı moderatörlüğünü Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun yaptı. Etkinlik için bir yılı aşkın bir zamandır çaba sarf ettiklerini ve sunum metinlerinin hazır hale geldiğini belirten Akkoyun, çalıştay tamamlanmadan bir sonuç raporunun hazırlanacağını, uluslararası hakemli yayınlar için Aralık ayı, ulusal hakemli yayınların Ocak 2025 ayı içinde paydaş yayım sistemlerine yükleneceğini belirtti. Akkoyun, hakem sürecini başarıyla tamamlayan makalelerin ise Şubat 2025’de bilim dünyasına sunulmasının planlandığının altını çizdi. 

BÜTÜN KONULAR YÖRÜK TEMALI 

Bütün konuların Yörük temalı olduğu etkinlikte Arşiv ve Osmanlı Kaynakları; Çadır ve El Sanatları; Edebî Hususiyetler; Musiki; Sinema ve Medya Ürünleri, Zirai Üretim; Yaşam Tarzı; Yoğurt; Anadolu Ahi Bacıları; Folklorik Değerler; Mahalli İdareler; Beslenme ve Kemik Erimesinin Engellenmesi; Sosyolojik Boyut; Efelik ve Zeybeklik Menbaı; Devecilik; Geleneklerin inanç karşılıkları; Dil ve Ağız örneklendirmeleri; hazırlanmış kitaplar hususlarında tamamlanan çalıştay araştırmalarının önemine değinildi. Ayrıca, Musiki, Arşiv, Sinema, Beslenmeye Dayalı Sağlık, Mahalli İdare, İnançları Temelleri, Dil-Ağızlar hususlarının ilk defa ya da esaslıca ele alınmalarının bundan sonraki çalışmaları da yeniden şekillendirecek mahiyette olduğu vurgulandı. 

Düzenlenen toplantıya ADÜ’den Prof. Dr. Caner Işık, Prof. Dr. İbrahim Zeybek, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çayköylü, Giresun Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şirin Dilli, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Dudu Kuşcu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nilgün Nurhan Kara, Uşak Üniversitesi’nden Doç. Dr. Önder Deniz, Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fikriye Çelik, Sosyolog-Araştırmacı Yazar Nuran Kansu katılarak katkıda bulundu. 
Gerçekleştirile toplantıda Prof. Dr. Caner Işık geçmişten bugüne Yörük algısının değişiminin değerlendirilmesinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtirken Prof. Dr. Ayşe Dudu Kuşcu, Moğollar karşısında vatan savunmasında Yörükler ile Türk Dünyasında Yörüklerin mukayesesinin mutlak surette çalışma yol haritasında yer alması zaruretine vurgu yaptı. Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu aslen Yörük olanların dahi böylesi etkinliklerle kendilerini tanıma imkanı bulacağını, çalıştayın mühim bir kazanım olduğunun altını çizerken Doç. Dr. Nurhan Nilgün Kara da bildiri desteği kadar akademik dinleyici katılımının daha sonraki muhtemel araştırmaları şekillendireceğine değindi. Doç. Dr. Önder Deniz, Yörükler ve mizah hususunun bilhassa güncel ve sosyal medya üzerinden takibini, Dr. Mehmet Ali Danışman ise Türkmen-Yörük kavramlarının mevcudiyeti özellikle Afyon Yörük köylerinden hareketle unutulmuşluklar ile umursamazlıkların bulunduğunu belirtti. Sosyolog Araştırmacı Nuran Kansu da farklı coğrafyalarda müşterek yaşamın izlerinin sürülmesi, araştırmaların güncellenerek ilerlemesini ifade etti. Görüşlerini bildiren isimler çalıştaya da başarılar diledi. 
100 dakikayı aşan online toplantının moderatörü Akkoyun, hem bildiri sahibi, hem de akademik dinleyici katkılarından dolayı bütün katılımcılara, 5 Aralık 2024 gün boyu sürecek çalıştayın Onursal Başkanı ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, paydaş dergi, kamu kuruluşu, STK ve medya mensuplarına teşekkür etti. Akkoyun, etkinliğin bir sonuç değil bilakis Yörük araştırmaları konusunda disiplinlerarası bir çalışma yol haritası yerel yönetimden merkezi yönetime kadar Türk milli kültürü çizgisi çizmeyi amaçladığı belirtti.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ