Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Efeler’de 1974 yılında açtığı çeyiz dükkanında Aydın’ın dağlarından ve köylerinden gelen el emeği göz nuru çeyizlerin işçiliğini yapan 70 yaşındaki Akın Gülay, 50 yıldır çeyiz kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

Yarım asırdır çeyiz kültürünü yaşatıyor: “Biz bu mesleğin son halkasıyız”
Ege yöresinin izlerini taşıyan 70 yıllık el emeği ürünleri elyaf ve astarla buluşturan Gülay, “Bu ürünler Aydın’ın köylerinde yaşayan kadınların duygularını ve emeklerini yansıtıyor. Mağazalarda bulunan çeyizler gibi değil, orada satılanlar genellikle hazır oluyor. Ben hazır satmıyorum. Gelen çeyiz örneklerini kullanışa sunuyorum. Seccade, kaynana minderi, masa örtüsü, kaneviçe gibi birçok ürünü işliyorum. Fiyatlarımız 500 liradan başlıyor ve 10 bin liraya kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

Terzilerin azalması kumaş sektörünü kötü etkiledi Terzilerin azalması kumaş sektörünü kötü etkiledi

Yarım asırdır çeyiz kültürünü yaşatıyor: “Biz bu mesleğin son halkasıyız”

“KÜLTÜRÜ DEVAM ETTİRECEK KESİM VAR, RAĞBET YOK”

Çeyiz kültürünün ne kadar azalsa da bitmeyeceğini aktaran Gülay, “Çeyiz kültürünü devam ettiren bir kesim var fakat eskisi kadar rağbet yok. Köylerdeki kadınlarımız bu kültürü hep yaşatacaktır. Eskiden kalma bu ürünler, elbette bir kızın çeyiz sandığında tozlanacak ama bu kültür asla ölmeyecek” diye konuştu.

Yarım asırdır çeyiz kültürünü yaşatıyor: “Biz bu mesleğin son halkasıyız”

“BİZ, BU MESLEĞİN SON HALKASIYIZ”

Öte yandan çeyizcilik mesleğinin son halkaları olduklarını kaydeden Gülay, “Şu an yetişen eleman bulmakta zorlanıyoruz. Çalışmak için gelen gençler artık sadece cebini düşünüyor. Ya da işi yapabilme noktasında pasif kalıyor. Ekonomik durum belli, bu işe olan rağbet de belli. Bu yüzden artık biz bu mesleğin son halkasıyız. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse kalmadı” dedi.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ