YSK Başkanı Yener, sistemi Türkiye'de hayata geçirebilmek adına dünya genelindeki uygulamaları incelediklerini belirtti. Rusya, Azerbaycan ve Amerika’daki seçim sistemlerini araştırdıklarını ifade eden Yener, Ankara Üniversitesi ve bilim insanlarıyla çalışmalar yapıldığını vurguladı. Yener, tüm bu çalışmaların ardından altyapının hazırlandığını, TÜBİTAK ile bilişim ajanslarından destek alındığını dile getirdi.
Önemli Çalışmalara İmza Atıldı
Öte yandan elektronik seçim sistemi için bir süredir Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) uzmanların da yer aldığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından oluşturulan çalışma grubu tarafından teknik çalışmalar yürütülüyor. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun gereği sadece yurt dışındaki seçmenler için kullanılabilen elektronik oylama sisteminin yurt içinde, milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimleri için kullanılmasına imkan veren bir yasal düzenleme bulunmuyor.
Dünyadaki Örnekler İncelendi
Konuyla ilgili olarak yurt dışındaki elektronik oylama örnekleri de incelenerek bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklar yapıldı. Sistemin öncelikle ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler, üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılması hedeflenirken, sonrasında milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimlerine de entegre edilmesi planlandı.
Önemli Avantajlar Sağlıyor
YSK Başkanı Yener'in kullanımına hazır olduklarını açıkladığı elektronik seçim, zaman maliyeti, güvenlik altyapısı, sonuçlara hemen ulaşmak, seçimin her aşamasının kontrol edilmesi ve güvenilir kılınması bakımından önemli avantajlar sağlıyor. Eş zamanlı olarak hukuki altyapının da hazırlanması sonrasında sistemin Türkiye'de hayata geçirilebileceği ifade ediliyor.