Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sinin yapıldığı Türkiye’de, arıcılık mesleği yaşatılmaya devam ediyor. Aydın Çine’de Perşembe günü kurulan semt pazarında bal satışı yapan ve geçimini bal üretiminden sağlayan 76 yaşındaki İsmet Bulut’un kendi arılarından ürettiği ballar çok rağbet görüyor.
51 YILDIR ARICILIK YAPIYOR
İlk olarak bu işi 51 yıl önce yapmaya başladığını dile getiren Bulut, “1973 yılından beri kendi arılarımdan ürettiğim balları satıyorum. Satışlarda eskisi kadar rağbet olmasa da benim ballarım rağbet görüyor” ifadelerini kullandı.
PÜF NOKTASI DİLLERİNİ ANLAYABİLMEK
Arıcılığın zor ve herkesin yapabileceği bir meslek olmadığını belirten Bulut, “Zorlu iklim ve doğa koşullarında arılara uygun ortamı sağlamak için çabalıyoruz. Bunun haricinde bazen arı sokmaları, alerjik reaksiyonlar ve kaza risklerine maruz kalabiliyoruz. Herkes arıcılık yapamaz. Bu işi yapabilmenin püf noktası, arıların dilini anlayabilmektir” diye konuştu.
“BU İŞE VERİLEN EMEK VE RİSK FAZLA”
Fiyatların orta düzeyde olduğunu aktaran Bulut, “Benim ballarım çiçek ve çam balı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Fiyatları ise 200- 250 lira arasında. Pazarda satabileceğimiz en uygun fiyatı koymaya çalışıyoruz. Fakat bal üretiminin zor olduğunu da unutmamak gerekiyor. Vatandaş gelip fiyatını duyunca pahalı olduğunu söyleyemez. Çünkü verilen emek ve bu işi yaparken can riski çok fazla” dedi.