Başarılarıyla Ege Bölgesi'ndeki en iyiler arasına giren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), bir ilke daha imza atıyor. Köşk Meslek Yüksekokulu, İşletmede Mesleki Eğitim Sistemi'ne geçerek, öğrencilerine kurumsal ve global şirketlerde iş imkanı oluşturmanın yanı sıra bu şirketlerle iş birliği yaparak teknik altyapıya sahip işgücü yetiştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda öğrencilere seçmeli yabancı dil eğitimi vererek yurtdışında eğitim alınması noktasında firmalar ile protokol görüşmeleri düzenliyor. Öğrencilerin geleceğini güvence altına alabilmek adına bütün imkanlarını seferber eden üniversite yönetimi, bu sistem ile birlikte öğrencilerin iş hayatına daha kendinden emin ve cesaretli bir şekilde atılmalarını hedefliyor.

Roportaj Adulu Ogrencilere Mujde Mezun Olmadan Maasli Calisma Imkani Veriliyor 488501 C3379512Fd93136D22A503Cbc29Ef453

Üniversitede eğitim gören gençlerin iş hayatlarına daha adapte olabilmek adına bu sistemi tercih eden Köşk Meslek Yüksekokulu’nun Müdürü Doç. Dr. Fatih Mehmet Yılmaz ile Hedef Gazetesi Muhabiri Mustafa Akgün’e ile gerçekleştirdiği röportajda detayları anlattı.

Fatih Hocam sizleri tebrik ediyorum. Öğrencilerin eğitimlerini tamamlamadan önce onların geleceğini garanti altına almaya çalışıyorsunuz. Bu motivasyon nereden geliyor?

Yılmaz: Öncelikle bizleri, öğrencilerimizi hayata hazırlama ve istihdama katkı sağlama konusunda özveriyle destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Kent’e teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Üniversite yönetiminin desteği olmasaydı bu tür projeleri hayata geçirmemiz mümkün olmazdı. Ayrıca, Aydınımızda yer alan belediyelere, sanayi ve ticaret odalarına, kooperatiflere ve firmalara da teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Onlar da öğrencilerimizi istihdama kazandırmak için büyük çaba harcadılar ve desteklerini esirgemediler. Özetle, Köşk MYO’daki hocalarımız ve kamu ya da özel kuruluşlar olarak temel motivasyonumuz öğrencilerimize ve Aydınımıza katkı sağlamaktır. Aydın’da çok ses getiren 3+1 Mesleki Eğitim Sistemi nedir? Nasıl ortaya çıktı? Bu sistem, halihazırda farklı üniversitelerde başarıyla uygulanmaktadır. Örneğin, sanayi bölgesinin içinde kurulmuş meslek yüksekokulları bulunmaktadır. Buradaki öğrenciler, mezun olana kadar hem okulda hem de firmalarda teknik ve pratik bilgileri entegre bir şekilde öğrenerek mezun olmaktadır. Benzer şekilde, Gaziantep, Ankara, Sakarya, Giresun, Kırklareli, Edirne, Isparta vb. birçok ilimizde de bu sisteme adapte olmuş meslek yüksekokulları mevcuttur. Sistem şu şekilde işlemektedir: Öğrencilerimiz ilk üç yarıyıl boyunca tüm temel ve seçmeli derslerini tamamladıktan sonra, son dönemlerinde dört ay boyunca bir firmada staj yaparak pratik deneyim kazanmaktadırlar. Bu sayede, hem teorik, bilimsel, akademik ve çağdaş yöntemler firmalarımıza katma değer sağlamakta, hem de öğrencilerimiz bu bilgileri pratik uygulamalarla entegre ederek işi ve hayatı öğrenmektedirler. En önemlisi ise, öğrencilerimize akademik bilgilerine uygun işlere yönlendirerek onları ülkemizin istihdam ve ekonomisine kazandırmayı hedeflemekteyiz. 

Peki öğrenciler bu süreçte maaş alabilecekler mi? Ya da sigortaları kim tarafından ödenecek?

Öğrencilerimizin sigortaları üniversitemiz tarafından karşılanacaktır. Çalıştıkları dört aylık süre boyunca maaşları ise firmalar tarafından asgari ücretin en az %35’i olacak şekilde sağlanacaktır. Öğrenciler kaç ay, haftada kaç gün, kaç saat çalışacak? Okula da gelecekler mi? Gelmeyecekler ise barınma problemi olacak mı? Sonuçta birçoğu yurtlarda kalıyor. Öğrencilerimiz bir yarıyıl boyunca, haftanın 5 günü, her gün 8 saatlik tam zamanlı bir mesai sürecine dahil olacaklar. Bu süreçte okula gelmeyecekler, ancak akademik süreçte sayıldıkları için KYK yurtlarında kalma hakkına sahip olacaklar. Bununla birlikte, kendi memleketlerinde işyeri protokol kurallarına uygun bir firmada çalışmayı tercih ederlerse, bu imkana da sahip olacaklar. Böyle bir durumda, son yarıyıl boyunca mesai saatleri dışında aileleriyle birlikte zaman geçirebilme olanağı bulacaklar. Öğrencilerimizin bu şekilde hem pratik deneyim kazanmaları hem de ailelerinden uzak kalmamaları sağlanmış olacak.

Roportaj Adulu Ogrencilere Mujde Mezun Olmadan Maasli Calisma Imkani Veriliyor 488501 7018Cb7B8983Ca2B625A5Ff16Ce74C0A

Biraz da okulunuzdaki yurtdışı fırsatlarından bahseder misiniz?  

İlk olarak, seçmeli İngilizce dersleri sunarak öğrencilerimizi hem gelecekte çalışacakları global firmalara hazırlıyoruz hem de ERASMUS öğrenci değişim sistemine hazır olmalarını amaçlıyoruz. Meslek yüksekokulumuz, öğrencilerimizin belirli prosedürleri tamamlamaları halinde bir dönem boyunca eğitiminin bir kısmını Avrupa'da bir ülkeye taşıyabilmesine olanak tanımakta. Bu, öğrencilerimize sadece dil yeteneklerini geliştirme fırsatı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni kültürel ve akademik deneyimler kazanmalarını da sağlıyor. Ayrıca, 3+1 sistemimiz kapsamında öğrencilerimizi küresel ve ihracat odaklı firmalara yönlendiriyoruz. Bu firmalar, dönem içinde başarılı olan öğrencilerimize yurtdışında belirli teknik eğitimler aldırarak onların uluslararası iş dünyasında daha yetkin olmalarına katkıda bulunmaktadır. Bu deneyimler, öğrencilerimizin mesleki donanımlarını artırırken aynı zamanda iş hayatında rekabet avantajı elde etmelerine de yardımcı olabilecek. Seçmeli girişimcilik derslerimizde ise öğrencilerimize KOSGEB'in sunduğu girişimcilik belgesini almalarını sağlayan eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimiz bu belge sayesinde hem yurtiçinde hem de yurtdışında kendi işlerini kurma fırsatı bulmakta ve devletimizin sunduğu birçok finansal ve teknik destekten faydalanabilmektedir. Özellikle, yurtdışındaki iş faaliyetleri ve ihracatımıza katkı sağlayacak iş fikirleri için devletimiz çeşitli teşvik ve destekler sunmaktadır. Bunların yanı sıra, mesleki eğitim stajlarında veya uygun konularda mesleki iş deneyimi kazanan öğrencilerimizi, Aydın Ticaret Odası tarafından verilen uluslararası mesleki belgelere yönlendiriyoruz. Devletimiz tarafından onaylı bu belgeler, tüm dünyada geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgeleri niteliğindedir ve öğrencilerimizin küresel boyutta çalışan firmalarımızda daha kolay iş bulmalarına yardımcı olmaktadır.

Roportaj Adulu Ogrencilere Mujde Mezun Olmadan Maasli Calisma Imkani Veriliyor 488501 771A52Ca804F37102Ea35210E8Cb0301

Konuyu özetleyecek olursak son olarak neler söylemek istersiniz?  

Özetle, Meslek Yüksek Okulumuz tarafından sunduğumuz geniş yelpazeli imkanlar sayesinde hem akademik hem de profesyonel yaşamlarında başarılı olmalarını hedefliyoruz. Bu sayede, öğrencilerimiz sadece ülkemizde değil, dünya çapında da tanınan ve tercih edilen meslek profesyonelleri olarak iş dünyasına ilk adımlarını atabilecekler.

M.A: Hem ihracat hem de istihdam açısından önem arz eden bu projeyle birlikte işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalan gençler için de önemli bir konuyu ele almışsınız, sizleri tebrik ediyorum. Bu önemli röportajda bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz, bu sistemin herkes için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

 

Muhabir: Mustafa Akgün