Aydın Ticaret Borsası, Tarım ve Orman Bakanlığı İncir Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Aydın'ı ziyaret eden Arnavutluk heyeti ve FAO Türkiye temsilcilerini ağırladı. Ziyaret kapsamında, Aydın Ticaret Borsası'nı da ziyaret eden heyet, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen ziyarette, Aydın'ın kestane üretimi, ihracatı, katma değeri, kestane işleme süreçleri ve Aydın Ticaret Borsası'nın faaliyetleri hakkında heyete bilgilendirmelerde bulunuldu.

Arnavutluk’tan Aydın’a ziyaret Arnavutluk’tan Aydın’a ziyaret

A W291199 03

FAO Türkiye temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Türkiye'nin kestane üretimindeki potansiyelinin uluslararası alanda nasıl daha etkin kullanılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. FAO Türkiye yetkilileri, bu süreçte uygulanan sürdürülebilir tarım yöntemleri ve kestane zararlılarıyla olan mücadelede yapılan çalışmaların önemine değindi.

A W291199 04

Aynı zamanda, Aydın Ticaret Borsası'nın bu alandaki katkıları ve projeleri FAO Türkiye temsilcileri tarafından takdirle karşılandı. İki ülke arasında tarımsal iş birliğini güçlendirecek projeler ve ticari fırsatlar üzerine fikir alışverişinin de bulunulduğu toplantıda özellikle kestane ticaretinde yeni pazarlara açılma ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi konularında iş birliği potansiyelinin artırılması için ortak adımlar atılması kararlaştırıldı.

A W291199 02

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kestane üretimi Aydın'ın önemli tarımsal değerlerinden biridir ve bu ziyaretler hem bilgi alışverişi hem de iş birliği fırsatları oluşturmak adına büyük önem taşıyor. Aydın Ticaret Borsası olarak, kestane üreticilerimize ve ihracatçılarımıza yeni pazar fırsatları sunmak için her türlü iş birliğine açığız” dedi. Çondur, Aydın Ticaret Borsası tarafından Avrupa Birliği'nde tescil edilen Aydın Kestanesi'nin ayırt edici özellikleri ve ticari değeri konusunda heyeti bilgilendirdi.

A W291199 01

Toplantıya katılım sağlayan Aydın'da kestane sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın yetkilileri ise Aydın Kestanesi'ni Avrupa pazarındaki diğer kestanelerden ayıran üretim yöntemleri hakkında heyeti bilgilendirdi. Ürünün markalaşma sürecinde coğrafi işaret ambleminin ambalajda kullanılmasına değinilirken aynı zamanda coğrafi işaret çalışmalarına verdikleri destek için Aydın Ticaret Borsası'na da teşekkürlerini iletti.

Tarım ve Orman Bakanlığı İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Birgül Ertan öncülüğünde gerçekleştirilen ziyarette Arnavutluk heyeti, Mr. Valter Milushi, Mr. Ermal Nikoci, Mr. Agim Pepkolaj, FAO Türkiye Temsilcileri Bahadır Topal ve Mertcan Turan yer aldı.

Kaynak: İHA