Şifalı otlar ile yemek yapmayı seven Aydınlılar, semt pazarına gittiği zaman tezgahlarda satılan otları satın alıyor. Börülce, semizotu, nane, tere, dereotu, kişniş ve ıspanak gibi otlar, şifalı yemek tarifleri için satın alınıyor. Ispanak 40, semizotu 15, kişniş ve tere 20, nane, deniz börülcesi, dereotu ve maydanoz 10 liradan satışa sunuluyor.
İŞTE BAZI ŞİFALI TARİFLER
ISPANAKLI DÖNDÜRME
Döndürmeler Aydın’da ot ağırlıklıdır. Otların tavada alt üst edilerek döndürülmesi ile yapılan, sabah ve akşam tükettikleri sağlık beslenme için olmazsa olmaz yemeklerindendir. Unsuz, sade yumurta ve baharatlar ile de yapılabilir.
MALZEMELER
1 kg ıspanak, 1 demet maydanoz, 1 demet taze soğan, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 500 gr yoğurt, 1 fincan zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Ispanaklar ayıklanır. Bol sirkeli suda bir süre bekletilir. İyice yıkanır, süzgüye alınarak süzdürülür. Temizlenmiş taze soğan ince ince doğranır. Maydanoz incecik doğranır. Süzgüden alınan ıspanaklar da aynı şekilde ince ince doğranır. Tüm yeşil malzeme derin bir kabın içine alınır. Başka bir kâsede çırpılmış olan yumurta, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberin yarısı eklenerek, yumurtalar tekrar çırpılır. Un ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir. Elde edilen homojen karışım derin kaba alınır. Harcın alt tarafı kızarınca, çevrilerek diğer tarafın da pişmesi sağlanır. Küçük bir tavada kalan zeytinyağı ve kırmızı toz biber orta ateşte kızdırılır. Ispanak döndürmesi servis tabağına alınır. Soğuyunca üzerine yoğurt ilave edilerek, kırmızı toz biberli zeytinyağı dökülür.
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
Denizin kokusunu sofralarımızda hissettirir. Vücudu adeta yenileyen ve birçok sağlık sorununa çözüm üreten deniz börülcesi, değişik faydaları ile ön plana çıkar.
MALZEMELER
2 demet deniz börülcesi, 5 – 6 diş irice dilimlenmiş veya dövülmüş sarımsak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/2 fincan limon suyu, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 karabiber
HAZIRLANIŞI
Hafif tuzlu kaynar bol suda börülceler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bu haşlama etli kısımları çalı gövdelerden kolayca ayrılacağı seviyede olmalıdır ki kolayca ayıklanabilsin. Ayıklanan deniz börülceleri süzülür, sonra soğuk sudan geçirilir. Soğuk su deniz börülcelerinin renginin yeşil kalmasını sağlayacaktır. Börülceleri içine alacak büyüklükte derin bir kaba zeytinyağı, irice doğranmış sarımsak, limon suyu, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alınan ayıklanmış deniz börülcelerinin üzerine sos dökülerek hafifçe harmanlanır. Buzdolabında 1 – 2 saat dinlendirilir. Soğuk olarak servis edilir.