Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Rıza Akdeniz, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin sağlık çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi. Akdeniz, yönetmelik nedeniyle Aydın’da 22 aile sağlığı elemanı ve 2 aile hekiminin sistemden ayrılmak için dilekçe verdiğini açıkladı.
“96 SAAT NÖBET TUTARAK TEŞVİK ALMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR”
Dr. Akdeniz, istifaların ağırlıklı olarak entegre devlet hastanelerinde çalışan sağlık personelinden geldiğini belirterek, “İstifa edenler asıl kadrolarına geçerek devlet memurluğuna devam ediyor. Özellikle entegre devlet hastanelerinde görev yapan aile sağlığı elemanları ve hekimler, 96 saat nöbet tutup teşvik almak zorunda bırakılıyor. Bu nöbet karşılığı 15 bin liraya yakın bir teşvik ücreti ödeniyor. Ancak bu durum, yönetmeliğin ne kadar sakat ve sahadan uzak olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.
HAK KAYBI VE MAAŞ DÜŞÜŞLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ZORLUYOR
Yönetmelikle birlikte nüfus limitlerinin düşürülmesi ve katsayıların değiştirilmesinin aile hekimlerini doğrudan etkilediğini belirten Akdeniz, “Nüfusların 4 binden 3 bin 500’e çekilmesiyle 500 kişilik bir hak kaybı yaşandı. Katsayı düşüşüyle diğer hekimler de 300-400 kişilik hak ediş kadar gelir kaybına uğradı. Bunun yanı sıra maaşlarda yüzde 10 ila yüzde 15 oranında düşüş yaşanıyor. Üstelik Hastalık Yönetim Programı (HYP) gibi ek yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda yeni hak kayıpları yaşanıyor” diye konuştu.
“BU AY 26 YAŞLI DEĞERLENDİRMESİ YAPMAM GEREKİYOR”
Aile Sağlık Merkezlerindeki iş yükünün altından kalkılamayacak bir seviyeye ulaştığını belirten Akdeniz, kendi deneyimlerinden örnek vererek, "Bu ay 26 yaşlı değerlendirmesi yapmam gerekiyor. Bir değerlendirme en az bir buçuk saat sürüyor. Aile hekimlerine, bu işlemleri yaparken diğer hastaları bekletmeleri gerektiği söyleniyor. Bu durum Aile Sağlık Merkezlerinde büyük bir kargaşaya yol açacak" ifadelerini kullandı.
“İSTİFALAR ÇIĞ GİBİ ARTACAK”
Dr. Akdeniz, ilaç yazımıyla ilgili düzenlemelerin de sahadan uzak olduğunu belirterek, “Aile hekimliğinde hasta nüfusu farklılık gösteriyor. Bölgesel ortalamalar üzerinden teşvik ya da kesinti uygulamak bir tutarsızlık. Yeni yönetmelikle hak edişler düştüğünde istifaların çığ gibi artacağını tahmin ediyoruz. Eziyet yönetmeliği şeklinde çıkan bu düzenlemenin mahkeme kararı beklenmeden derhal geri çekilmesini istiyoruz” dedi.