Aydın Çine’de 4 Ekim 2010’da törenle hizmete giren arı ve arıcılığı gelecek nesillere sevdirmeyi hedefleyen Çine Arıcılık Müzesi ziyaretçilerine arıcılık hakkında kapsamlı bir deneyim sunmasının yanı sıra arı ürünlerinin kullanımını teşvik ederek tüketici bilincine de katkı sağlıyor.
BİNLERCE ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 10 Mart 2012 tarihinde Adnan Menderes Üniversitesi’ne tahsis edilen Çine Yağcılar Köyü İlköğretim Okulu, Çine Meslek Yüksekokulu, Çine Belediyesi ve Çine Gelişim Vakfı’nın ortaklığında 8 Aralık 2009 ve 15 Mart 2010 tarihlerinde imzalanan protokol sonucunda başlayan yapım çalışmaları sonucunda Çine Arıcılık Müzesi’ne dönüştürüldü.
Türkiye'deki bir ilk olarak arıcılık tarihinin bir müze çatısı altında toplanmasını sağlayan Çine Arıcılık Müzesi, 23 Aralık 2010’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile özel müze statüsü alırken, kurulduğu günden bu yana binlerce ziyaretçiyi ağırladı.
BAL PETEĞİ ŞEKLİNDE MİMARİYE SAHİP
Projenin yürütücülüğünü Öğr. Gör. Mustafa Kösoğlu, mimari projesini ise Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş üstlenirken, tasarımı tamamen alüminyumdan yapılan müze bal peteği şeklinde benzersiz bir mimariye sahip. Özel tasarımı sayesinde elektrik tesisatı olmadan gün ışığı ile aydınlanan müze, ayrıca 40 kişilik eğitim salonu ile kurslar, seminerler ve çeşitli eğitimler için uygun bir alan sunuyor.
Ayrıca, kafeterya, çocuk parkı, resim atölyesi ve 2000 yıllık Roma ve Türk oyunlarının sergilendiği oyun alanı gibi çeşitli sosyal alanlarla da ziyaretçilerine eğlenceli ve öğretici bir deneyim vadediyor.
ARICILIK GELECEK NESİLLERE SEVDİRİLİYOR
Halihazırda Çine Meslek Yüksekokulu, Çine Belediyesi ve Çine Gelişim Vakfı’nın katkılarıyla faaliyetini sürdüren müzede ayrıca arıcılara özel olarak teknik bilgiler doğru ve uygulamalı da olarak da aktarılırken aynı zamanda arıcılık gelecek nesillere de sevdiriliyor.
Projeler Yapılar 5 - Müzeler kitapçığında ilk 10’da yer alan müze, alanında Türkiye’de öncü bir rol üstlenirken, arıcılık kültürünü yaşatmak ve geliştirmek adına önemli bir merkez olan müze, arıcılığa gönül vermiş ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.