Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Aydın Karacasu’ya bağlı Nargedik Mahallesi mevkiinde bulunan 24,99 hektarlık ÇED alanında açılması planlanan maden ocağında yüzde 60 cevher verimiyle 1 milyon 200 bin tonluk boksit madeni üretimi için düğmeye basıldı.
Ocakta üretimin patlatma yöntemiyle yapılacağı duyururken, yaklaşık 10 milyon liralık maliyete sahip projeyle ilgili olarak 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verildiği öğrenildi.
SAHANIN İÇERİSİNDEN DERE GEÇİYOR
Açılan boksit madeni ocağına en yakın konutun, stok alanının yaklaşık 2 buçuk kilometre batısında yer alan Nargedik Mahallesi’ne ait konut olduğu bildirilirken, toplamda 25 hektarlık proje alanının yarısının orman niteliğine sahip olması kafalarda soru işaretleri doğurdu.
Ocak açılacak bölgenin bir kısmının Karacasu Barajı koruma alanında kalmasıyla birlikte alanın içerisinden geçen Düğünyurdu dere yatağının madencilik faaliyetlerinden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmemesi için pasa malzeme ve rüsubata karşı gerekli tedbirlerin faaliyet sahibi tarafından alınacağı duyurulurken, süreç dahilinde yaşanacak gelişmeler merak konusu oldu.
Söz konusu projenin işletme ruhsat süresine göre ömrü 20 yıl olarak belirlenirken maden ocağı işletmesinde 13 kişinin çalıştırılmasının planlandığı bilgisine ulaşıldı.
BOKSİT MADENİNİN ÇEVREYE ETKİLERİ
Boksit yatakları, yüksek miktarda alüminyum ve alüminyum oksit içerdiğinden ve kolay işlenebilir olmasından dolayı alüminyumun kaynağı olarak biliniyor. Kimya, inşaat, ulaştırma, gıda, elektrik, makine, yüksek alüminalı ateş tuğlaları, demir-çelik üretiminde, zımpara kağıdı ve zımpara taşı malzemelerinde üretiminde de kullanılıyor.
Boksitle ilgili olarak uzmanlara göre hem madencilik faaliyetleri sırasında hem de maden kapatıldıktan sonraki yıllar boyunca çevre üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinirken, makine ve ekipmanın ürettiği ses, patlatma işlemi, delme, kazma ve kırma, gürültü, ısı, nem, ultraviyole radyasyon ve radyoaktif maddeler gibi sorunlara da neden olabiliyor.
Madencilik faaliyetlerinin çevresel sorunları arasında su, toz ve sızıntı nedeniyle toprak kirliliği yer alırken, üretim işlemleri sırasında atık ürünler toprağa emildiği için toprak kirliliği veya toprak kirlenmesine de yol açıyor.