Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Aydın'da iş gücü piyasasının özellikle son yıllarda önemli dönüşümler yaşadığı bilinirken, işletmelerin büyüme hedefleri ve sektördeki değişimler, nitelikli iş gücüne olan talebi daha da artırdı. Ancak söz konusu durum, bazı işletmelerde çalışma koşullarının da olumsuz etkilenmesine yol açtı. İş gücü açığının artmasıyla birlikte, işletmelerin personele ek mesai dayatması ve ücret ödemelerindeki düzensizlikler gibi bazı uygulamaları, ildeki çalışma hayatının olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu.

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

İş arayanların iş başvurularında çekinceler yaşamasına ve çalışma hayatının kalitesinde ciddi düşüşlere neden olan söz konusu duruma çözüm bulmak için Aydın Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü de işletmelere yönelik sahada kapsamlı ziyaretlerde bulunarak yerinde bilgilendirmeler gerçekleştirmeye başladı. 

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

ŞİKAYETLERDE ARTIŞ VAR

Aydın’da geride kalan pandeminin ardından son yıllarda bazı işletmelerde baş gösteren türlü olumsuzluklar işçilerin mağdur olmasına yol açarken, iş yerlerinde huzursuzluklara da kapı araladı. Aydın’da çeşitli sektörde istihdam edilen personelin çalışma hayatı kalitesindeki devam eden olumsuzluklar, iş arayanları il genelindeki firmaların ilanlarına yönelik yeni iş başvurusunda bulunma konusunda tedirgin olmasına da yol açtı. Yer yer sigortasız çalışanların bulunduğunun saptandığı Aydın’daki bazı işletmelerde, ek mesai dayatılmasıyla birlikte ödemesini düzenli alamayan personel sayısında artış yaşanmaya başlaması ve işletmelerdeki kadınların daha fazla çalışmasına yönelik baskı uygulanmasına yönelik şikayetlerin artması üzerine Aydın Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü de harekete geçti. 

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

STK’LAR DA ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Çalışma hayatına ilişkin konularda hassasiyet oluşturulması için son zamanlarda ildeki işletmelere kapsamlı ziyaretlerde bulunan İŞKUR İl Müdürlüğü yetkililerinin, birebir olarak görüştükleri işverenlere yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirmede bulunmasının yanı sıra personel taleplerinin alınmasını da sağlaması dikkati çekici bulundu. Çalışanların haklarının korunması, gelişmiş ülkelerdeki iş hayatında öncelikli bir konu olarak yer ederken, Aydın’daki işletmelerin daha fazla kar elde etme hırsıyla işçilerin bir takım haklarını göz ardı etmeleri, gelinen noktada uzun vadede bakıldığında hem kendilerine hem de ekonomiye zarar veriyor.

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

Soruna çözüm bulunması için Aydın’daki işverenlerin işçilerin haklarına saygı göstermeleriyle birlikte çalışma koşullarını iyileştirmeleri büyük önem taşırken, konuyla ilgili olarak Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Aydın Esnaf Odaları Birliği, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşlarının da farkındalık oluşturulmasına destek vermelerinin gerekliliği bir adım daha öne çıkıyor. 

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

KANAYAN YARAYA DUR DENİLMESİ ŞART

İŞKUR Aydın Müdürlüğü ile Aydın Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’nün de bir süredir söz konusu sorunları çözme noktasında denetimlerde bulunma ve farkındalık oluşturulması konusunda yetersiz kalması eleştiri konusu olurken, özellikle sigortasız çalıştırma ve fazla mesai gibi konulara ilişkin STK’larla da işbirliği yapılarak kanayan yaraya dur denilmesi, ildeki çalışma huzurunun tesisi için büyük önem taşıyor.

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

İl genelindeki esnaf ve işletmelerde, sigortasız çalıştırma ve ek mesai gibi konularda yapılan şikayetlerde yaşanan artışın tüm yönleriyle mercek altına alınarak ortak çözüm yolları geliştirilmesi, gelinen nokta itibariyle de süreçte kilit rol oynuyor. Aydın'ın sürdürülebilir bir ekonomik büyüme göstermesi için bir an önce iş hayatında kalitenin artırılması ve adil çalışma koşullarının sağlanması gerekliliği içinse tüm paydaşlara büyük görev düşüyor. 

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

AİLE BİRLİĞİ DE TEHLİKE ALTINDA 

Öte yandan İŞKUR yetkilileri, ildeki bazı işletmelerdeki çalışanların şikayeti üzerine örneğin ek mesai dayatmasıyla ilgili olarak işverenlere konuyu aktardıklarında kendilerine, “İşçilere sorarak ek mesai yaptırıldığı” ve “İşin yetiştirilmesi için ek mesai yoluna gidildiği” yönünde cevap verildiğini aktarırken, dayatmaya direnen personelinse bir şekilde işten çıkarıldığına değiniyor.

Aydın’da çalışan memnuniyetsizliği hat safhaya ulaştı 

Aydın’daki firmalarda çalışanlar arasında memnuniyetsizliğin ciddi boyutlara ulaşmasıyla birlikte İŞKUR yetkililerinin de sahada yerinde bir dizi olumsuzluk saptaması, durumun vehametini de tüm yönleriyle gözler önüne seriyor. Ayrıca bazı işletmelerde, evli kadın çalışanların aynı zamanda anne oldukları da yok sayılarak 12-14 saate varan şekilde fazla çalıştırılması, aile birliği ve bütünlüğüne de zarar verirken, süreçle ilgili çözüm bulunması noktasında il genelinde ilerleyen süreçte tüm paydaşların hangi yönde adımlar atacağı merakla bekleniyor. 


 

Muhabir: MURAT TAN