Isırgan otu özellikle kırsal mahallelerde kendiliğinden yetişiyor. Börek ve köfte yapımı gibi birçok şekilde kullanılan ısırgan otu, Ege mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Aydın'da da büyük talep gören ısırgan otunu eldivenle toplayan bazı vatandaşlar, semt pazarlarında satışa sunuyor.
Çok Beğenilen Bir Ot
Efeler ilçesine bağlı kırsal Konuklu Mahallesi'nde ikamet eden ve pazarcılık yapan Nermin Bultan, ısırgan otunun vatandaşlar tarafından çok beğenildiğini dile getirdi. "Isırgan otu Ege Bölgesi'ndeki oldukça popüler olan bir ot. Aydınlılar tarafından da severek tüketiliyor" diyen Bultan, talebi karşılamakta zorlandıklarını aktardı.
Kısa Sürede Tükeniyor
Isırgan otunun kırsal kesimlerde kendiliğinden yetiştiğini, hayvan gübresi kullanılan alanlarda daha gür olduğunu belirten Bultan, "Böreğinden, köftesinden, yemeğine birçok çeşitte tüketilebiliyor. Tadı da çok güzel. Ayrıca eklem ağrıları için de iyi geldiği, vücuttaki iltihapları azalttığı, kan şekerini de dengelemeye yardımcı olduğu söyleniyor. Hem sağlıklı hem de doğal. Alan vatandaşlar 'daha var mı?' diye soruyor. Erken saatlerde tükeniyor" ifadelerini kullandı.
Toplarken Dikkat Etmek Gerekiyor
Bultan, ısırgan otunu toplarken çok dikkatli olunması gerektiğini, vücuda temas ettiği yerlerde tahrişe yol açtığını anlattı. Bultan, "Bu otu toplarken dikkatli olmak gerekiyor, çünkü elinizi tahriş edebiliyor. Vücuda değdiği bölgede kızarıklık yapıp kaşındırıyor. O yüzden eldiven giymek şart. Yetişen yerlerden toplayıp bağ haline getiriyorum. Bağını 15 liradan satıyorum. Zahmetli bir iş olsa da ısırgan otundan yapılan yiyecekler beğeniliyor" sözlerini kaydetti.