Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılında gerçekleşen konut satış verilerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 20,6 artış göstererek 1 milyon 478 bin 25 olarak kaydedildi. Aydın’da ise 2024 yılında konut satışları bir önceki yıla oranla 2 bin 554 artarak 28 bin 743’e ulaştı. 2023 yılında il genelinde toplam 26 bin 189 konut satışı yapılmıştı. 2024 yılı verilerine göre Aydın’da 2 bin 530 ipotekli, 7 bin 554 ikinci el konut satışı gerçekleştirildi. Ancak bu artış sektör temsilcileri tarafından yeterli görülmedi.

"KREDİ FAİZLERİNİN YÜKSEKLİĞİ ÖNEMLİ BİR ENGEL”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, konut satışlarında yaşanan artışın beklentileri karşılamadığını belirtti. Durmaz, “Üyelerimizden aldığımız bilgilere göre satışlarımız durgun. Talep var ancak bütçeler uygun değil. Kredi faizlerinin yüksekliği de önemli bir engel. Yatırımcılar da faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle paralarını taşınmaza yatırmak yerine faize yönlendiriyorlar” dedi.

Aydın’da konut satışları arttı ancak beklentiyi karşılamadı

17 yaşındaki çocuk ailesini katletti! Anne, baba, kız kardeş ve anneannesini öldürdü 17 yaşındaki çocuk ailesini katletti! Anne, baba, kız kardeş ve anneannesini öldürdü

“İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINDA”

Durmaz, yüksek faiz oranlarının sektöre olan olumsuz etkilerini şu sözlerle dile getirdi: “2 bin 554 fazla satış muhakkak olmuştur ancak bu artış yeterli değil. İnsanlar banka kredisi kullanamıyor, kullansalar bile bu kredilerin geri ödenmesi çok zor. Faizler düştüğü takdirde alım satımlar ve buna bağlı olarak inşaat sektörü hareketlenecektir. Ancak şu anda inşaat sektörü durma noktasında. Türkiye’nin bir an önce bu faiz belasından kurtulması gerekiyor. Faizler yüksek olduğu sürece insanlar ne konut sahibi olabilir, ne iş yeri sahibi olabilir, ne de yatırımcılar taşınmaza yatırım yapabilir”

"FAİZLERİN DÜŞMESİNİ UMUYORUZ”

Durmaz, yüksek faiz oranlarının sektöre etkilerinin yanı sıra çözüm önerilerini de dile getirdi. 2025 yılının ikinci yarısında faizlerin düşmesini umut ettiklerini belirterek, “Faizlerin düşmesiyle sektör bir anda hareketlenir. Ancak bu durum gerçekleşmediği sürece konut satışlarının artış göstermesi mümkün değil. Bıçak artık kemiği de kesti diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Muhabir: DAMLA GÜMÜŞ