Aydın’da Nisan ayında yaşanan beklenmedik kar yağışı ve iki kez üst üste meydana gelen zirai don, tarım arazilerinde ağır hasara yol açtı. Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, özellikle 1500 rakıma kadar olan bölgelerde elma, armut ve kiraz gibi ürünlerin çiçeklenme döneminde donarak tamamen kaybedildiğini söyledi. Kirazda kayıp oranının yüzde yüze yaklaştığını belirten Özdamar, bağlarda da filizlenmelerin zarar gördüğünü ifade etti.

Aydın’da üretici ağır hasar aldı

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

Ova bölgelerinde ise narenciyelerde ilk sürgünlerin zarar gördüğünü ancak yeni çiçeklenmelerin başladığını söyleyen Özdamar, esas kaybın açık arazilere dikilen yazlık sebzelerde yaşandığını vurguladı. Asıl büyük zararın sebze bahçelerinde yaşandığını söyleyen Özdamar, “Bizim asıl zararımız ova arazilerindeki sebzelerde meydana geldi. Bir kısım yaz sebzeleri dikilmişti fide olarak. Bu fideler daha kök ve sürgün oluşturmamıştı. Açık tarlaya dikilmiş olanlarda çiftçi büyük oranda kaybetti. Bunların içinde bazısı yenilenebilir fakat fide ücretleri çok yüksek. En kötü fide fiyatı 15-20 liradan başlıyor. Bugün bir dekara 3 bin diken bir üreticimiz tüm masraflarını topladığımızda dekarda 500 bin liraya yakın zararı var. Bizim bölgemiz bunun için afet bölgesi ilan edilmeli.” diye konuştu.

Aydın'da doğa severler dikkat! Giriş ücretleri güncellendi Aydın'da doğa severler dikkat! Giriş ücretleri güncellendi

Aydın’da üretici ağır hasar aldı

“YAĞIŞ YAZ İÇİN YETERLİ OLMAYACAKTIR”

Yağışların geçici bir rahatlama sağladığını ama yaz döneminde asıl su sıkıntısının yaşanacağını hatırlatan Özdamar, “Barajlarda bir miktar artış oldu ama yaz dönemi için yeterli olmayacaktır. Bakanlığın afet bölgesi ilan etmek için herhangi bir çekince ortaya koymaması gerekir. Mesela Manisa bölgesinde üzümü tamamen kaybettik. Hasar miktarı yüzde 85’in üzerinde. Üzümde hiçbir yeşil aksam kalmadı şu anda. Kuru üzüm ihracatında büyük kayıp yaşanacak.” diye konuştu.

Aydın’da üretici ağır hasar aldı

“ÇİFTÇİ BÜYÜK ZARAR ETTİ”

Valiliklerin aldığı kuru tarım kararlarının sahada uygulanabilirliğinin olmadığını dile getiren Özdamar, çiftçinin kredi ve finansman sorunlarına da dikkat çekti. Özdamar, “Çiftçinin tüm kesimi büyük zarar etti. Üretici ne yiyecek? Pek çok çiftçimiz bazı ekipmanlarını borç alarak yapıyor. Ürünü alamayınca zararı daha da büyüyecek. Tüm çiftçiler zarar etti. Önceden Ziraat Bankasının uygun kredisi ve ödeme esnekliği vardı artık o da yok. Çiftçiye bugün bir yılın üzerindeki kredi ödemelerinde çok yüksek faiz uygulanıyor. Acil destek şart” dedi.

Muhabir: MİNE EREN