Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Türkiye’nin 2023 yılı bitkisel üretim rakamlarını değerlendirdi. Özdamar, buğday, pamuk ve şeker pancarı gibi ürünlerde ekim alanlarının daraldığını ancak bu düşüşe rağmen sağlanan verimlilik artışı olduğunu belirtti.
Özdamar, 2023 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 10,3, sebzelerde yüzde 0,6 oranında artış yaşandığını ifade etti. Buna rağmen bazı ürünlerde üretim miktarı düştü. Ancak sağlanan verimlilik artışıyla, tarım sektörü önemli bir başarıya imza attı.
MEYVE VE SEBZE ÜRETİM DURUMU
Sebze ve meyvenin üretim durumunu sayısal verilerle açıklayan Başkan Özdamar, “Tahıl üretimi yüzde 9,1 artışla 42,2 milyon tona ulaştı. Sebze üretimi yüzde 0,6 artışla 31,8 milyon tona yükseldi. Meyve üretimi yüzde 2,3 artarak 27,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Sebzeler arasında domateste yüzde 2,3, kuru soğanda yüzde 10,6 ve salçalık kapya biberde yüzde 8,2 oranında artış yaşanırken, karpuzda yüzde 7,3, kavunda yüzde 11,6 ve hıyarda yüzde 3,4 oranında düşüş görüldü. Meyve üretiminde elma ve zeytin gibi ürünlerde düşüş yaşanırken, şeftali ve nektarinde yüzde 6,8, kirazda yüzde 12,3 ve vişnede yüzde 19,5 oranında artış dikkat çekti. Mandalina, portakal ve limon gibi turunçgillerde ise üretim artışı yüzde 75’lere kadar ulaştı.” ifadelerini kullandı.
“PLANLI ÜRETİMLE DAHA İYİ NOKTAYA ULAŞIRIZ”
Verimlilik artışına dikkat çeken Özdamar, özellikle buğdayda yüzde 35, mısırda yüzde 131 ve ayçiçeğinde yüzde 98 gibi yüksek verim oranlarına ulaşıldığını belirterek, “Ekim alanlarımız daralmasına rağmen üretimimizi artırmayı başardık. Bu başarıyı sürdürülebilir hale getirmek için düzenli ve planlı bir üretim politikası şart” dedi.
Özdamar, çiftçilerin emeğinin karşılık bulması için uzun vadeli planlamanın gerekliliğini vurguladı ve destek politikalarının önemini bir kez daha hatırlattı.