Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Aydınlı çiftçiler, özellikle zeytin ve incir üretimine zarar vereceği gerekçesiyle jeotermal santrallere karşı uzun süredir mücadelesini sürdürürken, Kocaer şirketinin Kuyucak ve Buharkent ilçelerinde hayata geçirmek istediği JES projesi, çiftçilerin açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edilmişti. Mahkeme, Aydın Valiliği’nin "ÇED Yönetmeliği gereğince yeniden proje tanıtım dosyası hazırlanmasına gerek yoktur" şeklindeki kararını hukuka aykırı bulurken, kararda zeytin ve incir ağaçlarının bulunduğu alanda yapılacak sondaj çalışmalarının hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi zararlar vereceği vurgulanmıştı.
Mahkeme kararının ardından şirketin Kuyucak’a bağlı Kurtuluş ile Horsunlu mahallelerinde planladığı diğer JES projesinden de vazgeçme kararı aldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran şirket, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin sonlandırılmasını talep etti. Bakanlık, şirketin söz konusu talebini kabul ederek sürecin sona erdiğini duyurdu. Alınan kararla 25 Şubat tarihinde projeyle ilgili yapılacak olan ‘Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı’ da iptal edildi.
ÇED SÜRECİNİN SONLANDIRILDIĞI DUYURULDU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, 29 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ÇED Yönetmeliği’nin 5. maddesine atıfta bulunuldu. ÇED Başvuru Dosya ile ilgili Yönetmeliğine göre proje sahibinin talebi üzerine ÇED süreci hangi aşamada olursa olsun sonlandırılabilirken, bu kapsamda, "Kocaer Jeotermal Kaynak Arama ve JES 1 (24 MWm /24 MWe)" projesinin ÇED sürecinin sonlandırıldığı duyuruldu.
BÖLGE SAKİNLERİYLE ÇEVRECİLER SEVİNÇLE KARŞILADI
Büyük Menderes Havzası sınırları içerisinde yer alan ve Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman ve tarım arazisi olarak işaretlenmiş bölgede bulunan 2 milyar 621 milyon 545 bin 600 liralık maliyete sahip projenin hayata geçmesinin planlandığı sahada yoğun şekilde zeytin ve incir bahçeleri yer alırken, sondaj noktalarının en yakın yerleşim birimine sadece 115 metre mesafede olması, projeyle ilgili bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyordu. İptal kararı bölge sakinleriyle çevre gönülleri tarafından sevinçle karşılanırken, ilerleyen süreçte firma tarafından bir başka projenin daha gündeme alınıp alınmayacağı merak konusu oldu.