Bazı gıdaların tek başına tüketildiğinde hiçbir zarar vermezken, birlikte alınınca biyoyararlılığını kaybedebileceğini hatta vücutta toksit etkilere sebebiyet verebileceğini kaydeden Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, Sütle beraber tüketilmemesi gereken gıdalarla ilgili, “Sütün kendisi gibi yüksek aminoasit içeren başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein karaciğeri yorarak vücutta toksik etkiye sebebiyet verebilir” dedi. 

Bu besinleri beraber tüketirken dikkat!
Gülşen, yoğurtla birlikte tüketilmemesi gereken besinler konusunda ise, ”Balık ile yoğurt tüketildiğinde zehirler anlayışı çok yanlış bir anlayıştır. Balık eğer bayatsa bayat olduğu için vücutta bazı sorunlara sebebiyet verebilir. Ama bunun yoğurtla bir alakası yoktur. Ancak; yoğurtla sirke ve koruğun asla tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca turp ve terenin de asidik etkisi yüksek olduğundan yoğurtla tüketilmemesi önerilir” ifadelerini kullandı. 

Bu besinleri beraber tüketirken dikkat!
Soğanla tüketilmemesi gereken besinler konusunda da Gülşen, “Doğal bir hastalık önleyici olan soğan, neredeyse bütün yemeklerle tüketilebilir. Lakin sarımsak ve soğanın birlikte yenmesi mide ve bağırsak asidasyonun artırdığı sebebiyle kesinlikle beraber  tüketilmemesi gerekir” dedi. 

Bu besinleri beraber tüketirken dikkat!
Gülşen, kırmızı etle tüketilmemesi gereken yiyeceklerle ilgili şunları söyledi: Kırmızı et yüksek amino asite ve hem demiri içeriğine sahiptir. Sarımsak ve sirke amina asitler biyoyararlılığı azaltır bu sebeple birlikte tüketilmesi uygun görülmez. Aynı zamanda fazla kalsiyum demir emilimini azaltacağından süt grubu ürünlerle birlikte tüketilmesi biyoyararlılık bakımından uygun görülmez. Ama limonda bulunan ascorbik asit demir emilimini artırdığından birlikte gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Bu besinleri beraber tüketirken dikkat!
Meyvelerle tüketilmemesi gereken gıdalarla ilgili ise Gülşen, “Meyvelerde fruktoz isimle meyve şekeri bulunmaktadır. Bu şekerle başka şekerlerle birleştiği zaman şeker alkollerine dönüşür bu sebeple meyveleri şekerle veya bal reçel çikolata  gibi şekerli ürünlerle tüketmek diyabet insülin direnci açısından oldukça tehlikelidir. Şekerli gıdalarla birlikte tüketmekten kaçınmalısınız” ifadelerini kullandı. 

Bu besinleri beraber tüketirken dikkat!

Kaynak: HABER MERKEZİ