Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Çine’de uzun yıllardır birçok öğrenciye ev sahipliği yapan Çine Meslek Yüksekokulu’na gelen öğrencilerin her gün geliş gidiş yaptığını, bu durumun öğrenciler için zor olduğunun altını çizdi. Şahin, Çine’ye bir KYK yurdunun şart olduğunu dile getirdi.
Ekonomik şartların zorlanmasından dolayı üniversiteye gelen öğrencilerin sayısının düştüğünü söyleyen Şahin, “Çünkü aileler çocuklarını okutmakta zorlanıyor. Öte yandan ev kiralarının fiyatları da uçmuş durumda. Bir öğrencinin evde sağlıklı bir şekilde yaşaması çok zor. Yemek, ısınma gibi ihtiyaçlar ve bunların maliyeti var. Bu koşullarda okumak isteyen öğrenciler yurtları tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
“BURAYA BİR DEVLET YURDU YAPILMASI ŞART”
Çine’de özel pansiyon ve özel yurtların dışında devlet yurdunun olmadığını belirten Şahin, “Buradaki meslek yüksekokulu 20 seneyi aşkın süredir hizmet veriyor. Ve buraya bir devlet yurdu yapılması şart. Birçok öğrenci merkezden gidip geliyor. Bu durum, hem öğrencinin hem de Çine esnafının ekonomisini olumsuz etkiliyor. Öğrenci sabah geliyor, dersi biterken servisine binip gidiyor. Halbuki ilçe merkezine inip esnaflardan alışveriş yapabilir. Birçok öğrenci ilçe merkezini bile bilmiyor” dedi.
“YURDUN VARLIĞI, BİR MERKEZİ ÇEKİCİ HALE GETİRİYOR”
Üniversitenin bir şehri kucaklaması gerektiğini aktaran Şahin, “Çine’ye KYK yurdunun gelmesi, hem öğrenciyi olumlu etkiler hem de Çine için de bir hareketlendirme oluşturur. Daha çok öğrenci Çine’ye gelebilir. Ne kadar çok öğrenci olursa o kadar iyi sonuçlar getirir. Örneğin Yenipazar’da devlet yurdu var ve orada daha çok öğrenci var. Yurdun varlığı, bir merkezi çekici hale getiriyor” diye konuştu.
“BURADA OKUYUP EVLENENLER OLDU”
KYK yurdunun gelmesiyle birçok sosyal aktivitenin de olacağını kaydeden Şahin, “Devlet yurdunun olması ayrıca ilçe içindeki sosyal aktivitelerin çoğalmasına da neden olur. Öğrenciler, merkezdeki sosyal faaliyetlerin daha çok olması sebebiyle burayı tercih etmiyor. Yurdun gelmesi, bunun önünü alabilir. Önceden burada üniversite öğrencileri tiyatro ekipleri kurarlardı, müzik grupları olurdu ve birtakım sosyal etkinlikler de olurdu. Hatta burada okuyup evlenenler de oldu. Fakat şu an ülkenin birçok yerinde, ilçelerde meslek yüksekokulu açıldı ve öğrenciler yurt olan yerleri tercih etmeye başladı. Bu yüzden de buradaki öğrenci ve aktivite sayısı düştü” ifadelerini kullandı.
EKONOMİK SIKINTILAR YENİ BÖLÜMLERİN AÇILMASINA ENGEL OLDU
Sene sonunda Çine Meslek Yüksekokulu’nda Eczacı Kalfalığı ve Posta Elemanı bölümlerinin açılmasının planlandığı fakat açılamadığını sözlerine ekleyen Ünal, “YÖK’ten senatodan geçmeyen maddeler var. Eğitim görevlisi için bütçenin yetersiz olması, personel yetersizliği ve ekonomik sıkıntılardan dolayı böyle bir bölüm oluşturamadılar” dedi.