Kuşadası, Türkiye’nin batısında bulunan Aydın şehrinin ilçesidir. Burası, Ege Denizi’ne kıyısı olduğu için yaz tatili yapabileceğiniz tertemiz denizlere sahip bir bölgedir. Kuşadası’nda deniz tatilinin yanında tarihî geziler de yapabilirsiniz. Kuşadası’nda tarihî yapılar bakımından zengindir. Bu yapılardan biri Güvercinada Kalesi’dir. Kuşadası’nın tarihî simgesi durumunda olan Güvercinada’da bulunan kale, Kuşadası’nı ziyaret eden herkesin mutlaka uğraması gereken yapılardandır. Şimdi birlikte Güvercinada Kalesi tarihini inceleyelim!

Güvercinada Kalesi'nin Tarihi ve Hikayesi

Güvercinada Kalesi, Kuşadası’nın denizinin ortasında bulunan Güvercinada’nın üzerine kurulur. Güvercinada Kalesi tarihi, hakkında farklı görüşler mevcut. Bu görüşlerden biri kalenin Bizanlılara kadar dayandığı yönünde.

Başka bir görüş, Güvercinada Kalesi’nin Cenevizliler tarafından yapıldığını belirtiyor. Diğer bir kaynak ise bu kalenin tarihinin MÖ 3000’lere kadar gittiği söyleniyor. Kale, Osmanlılar tarafından tadilat ediliyor. Böylece kalenin son şekli Osmanlı Dönemi’nde veriliyor. Güvercinada Kalesi, Osmanlı Dönemi’nde korsanlara karşı karakol görevinde kullanıldığı için buraya “Korsan Kalesi” de deniyor.

Güvercinada’nın tepesinde bulunan kule, zamanında muhafızların etrafı gözetlemesi için kullanılmış. Kalenin dışında ayrıca su sarnıcı yer alıyor.

Güvercinada Kalesi, günümüze kadar gelerek varlığını korumayı başarmış. Böylece tarih severler için uğraş noktası durumunda. Kalenin etrafında yani Güvercinada’nın içinde çevre düzenlenmesi yapıldığı için bu bölge rahatlıkla gezebileceğiniz bir hâlde bulunuyor. Ayrıca adanın içinde bulunan restoran, kafe gibi alanlarda yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Güvercinada’nın en belirgin özelliklerinden biri gece ışıklandırmasıdır. Güvercinada Kalesi’nin etrafına koyulan ışıklandırmalarla ada, ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunuyor.

Guvercinada Kalesi Tarihi 2

Güvercinada Kalesi Ne Amaçla Yapılmıştır?

Güvercinada Kalesi tarihini incelerken bu kalenin hangi amaçla yapıldığını ayrıca belirtmekte fayda görüyoruz. Güvercinada Kalesi’nin hangi döneme kadar uzandığı kaynaklara göre değişse de adanın yapılma nedeni aynılık arz ediyor.

Güvercinada Kalesi tarihi ister MÖ 3000’lere ister Bizanslılara ister Cenevizlere kadar uzansın kale, düşmanlar tarafından korunmak için yapılmıştır. Bir görüşe göre Güvercinada Kalesi, Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırılara karşı inşa edilmiştir.

Ayrıca korsanlara karşı da koruma vazifesi gören kalenin genel itibarıyla saldırılara karşı savunma görevi gördüğünü söyleyebiliriz.

Guvercinada Kalesi Tarihi 1

MISS TURKEY 2024 ADAYLARI | Miss Turkey 2024 Adayları Kim? MISS TURKEY 2024 ADAYLARI | Miss Turkey 2024 Adayları Kim?

Güvercinada Kalesi Nerede?

Güvercinada Kalesi tarihini belirttikten sonra buranın nerede olduğuna bakalım. Güvercinada Kalesi, tarihî simge niteliğinde bir yapı olduğu için her yıl ziyaretçilerle dolup taşıyor. Bu kalenin nerede olduğu burayı ziyaret edecek tatilciler tarafından merak ediliyor.

Güvercinada Kalesi, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunuyor. Kale, Kuşadası karasına geçitle bağlanan Güvercinada’da yer alıyor.

Güvercinada Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Güvercinada Kalesi’ni ziyaret edebilmek için buraya nasıl gidileceğini bilmek gerekiyor. Güvercinada Kalesi yol haritasını farklı illere göre belirtelim.

Güvercinada Kalesi yol tarifi belirli şehirlere göre aşağıdaki gibidir:

  • Aydın Şehir Merkezi’nden Güvercinada Kalesi’ne şöyle gidilir: Aydın Şehir Merkezi’nden yola çıkarak İzmir-Aydın Otoyolu/O-31/E87 ve İzmir Aydın Yolu/D550 üzerinden Kuşadası’na varabilirsiniz. Kuşadası’na geldikten sonra tabelaları izleyerek Güvercinada’ya ulaşabilirsiniz.
  • İzmir’den Güvercinada Kalesi’ne gitmek için şu yollar kullanılır: İzmir’den Kuşadası gitmek için kullanabileceğiniz yollar şunlardır: E87, D550, E87 - İzmir Aydın Yolu/D550. Bu yollar sonucu Kuşadası’na vardıktan sonra tabelalar sonucunda Güvercinada’ya ulaşıp kaleyi ziyaret edebilirsiniz.
  • İstanbul’dan Güvercinada Kalesi’ne şu şekilde gidilir: İstanbul’dan Güvercinada’ya gitmek isteyen bir tatilciyseniz O-5 ya da D300/E96 üzerinden Kuşadası’na ulaşabilirsiniz. Böylelikle tabelaları takip ederek Güvercinada’ya varıp kaleyi gezebilirsiniz.
  • Ankara’dan Güvercinada Kalesi’ne şu yollarla varılır: Ankara’dan Kuşadası’na Dumlupınar Bulvarı üzerinden vardıktan sonra şehir içindeki tabelaları izleyerek Güvercinada’ya ulaşabilirsiniz. Böylece Güvercinada’yı ziyaret edebilirsiniz.

Guvercinada Kalesi Tarihi 3

Güvercinada Kalesi Ziyaret Saatleri

Güvercinada Kalesi, her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Kalenin denizin ortasında olması ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Peki, Güvercinada Kalesi hangi saatler arasında ziyaret edilir? Gelin beraber bu sorunun cevabını belirtelim.

Güvercinada Kalesi ziyaret saatleri şu şekildedir:

  • Hafta içi ziyaret saatleri 09.00 – 22.00 arasındadır.
  • Güvercinada Kalesi’ni hafta sonu ziyaret etmek isteyen tatilciler 09.00 – 22.00 aralığını tercih etmelidir.

Güvercinada Kalesi Giriş Ücreti

Eski zamanlarda geçişi bulunmayan Güvercinada’ya yalnızca tekne turlarıyla gitmek mümkündü. Ancak 1957 yılında yapılan geçitle birlikte Güvercinada’ya kara bağlantısı sağlandı. Böylelikle ada ve içinde bulunan kaleye yapılan ziyaretler artış gösterdi. İşte bu nedenle tatilciler, Güvercinada Kalesi’ne yapmak istedikleri ziyaretin ne kadar tutacağını merak ediyor.

  • Güvercinada Kalesi’ne giriş ücretsizdir. Belirttiğimiz saatler içinde hiçbir ücret ödemeden kaleyi ziyaret edebilirsiniz

Kaynak: HABER MERKEZİ