İşyeri temizliği ve düzeninin çalışma ortamının iyileştirilmesinde önemli bir rolü vardır. Tüm işletmeler tıpkı canlılar ve çevre gibi temizlik ve düzene ihtiyaç duymaktadırlar. İşletmelerde bunu sağlanması için sorumlu olanlar ise o işletmedeki yönetim ve çalışanlardır.
İşyerinde temizlik ve düzen sağlanırsa o işyerinde farkında bile olunmadan ancak büyük bir etkisi olduğu kesin olarak;
• Çalışma isteği ve verimlilik artar,
• Stres ve tükenmişlik azalır,
• Kaza olasılığı azalır, dolayısıyla iş güvenliği sağlanmış olur.
İşyerlerinde temizlik ve düzene genellikle dikkat edilmeyen kısımlar; kullanım amacı olmayan oda ve alanlar, giriş ve çıkışa yakın köşeler, iç ve dış duvar kenarları, bölme arkaları, dolap boşlukları ve altları, masa altları, raf ve çekmece içleri, yüksek yığın dipleri, kullanılmayan program panoları vb. olarak sıralanabilir.
Bu kısımlar çalışma alanlarının dışında kalsa da temizlik ve düzene dikkat edilmesi gereken kısımlardır. İşyerinde bütün anlamıyla temizlik ve düzenin sağlanması için bunlar ve benzeri kısımları da gözümüzden kaçırmamamız önemlidir.
Bir işyerinde düzen tam anlamıyla sağlanmaz ise ortaya belli başlı sorunlar çıkar. Bunlara örnek olarak; hareket savurganlığı, araştırma savurganlığı, insan enerjisi savurganlığı, aşırı stok savurganlığı, kusurlu ürün savurganlığı ve iş güvenliği savurganlığı verilebilir. Bu örneklerdeki savurganlığı boşa harcama olarak düşünürsek, işyerinin düzensizliğinden dolayı çalışanlar olarak enerjimizi ve işyerinde kullanımımızda olan malzemeleri boşa harcamış olabilir, iş güvenliğinde istediğimiz noktaya gelememiş oluruz.
İşyerinde görsel karmaşıklık kişisel motivasyonu düşürüp, yorgunluk ve bezginlik oluşturduğu gibi, iş sağlığı ve güvenliği tehlikelerini artırarak kaza olasılığını yükseltmektedir. Yaşanan iş kazalarının büyük bir çoğunluğunun kayma, takılma ve düşmelerden oluştuğu ve buna bağlı olarak kök nedenlerin işyeri ortamından kaynaklandığı bilinen bir gerçektir. Herhangi bir acil durum anında ise işyeri ortamında bulunan engeller kaçışı ve müdahaleyi zorlaştırmakta, erişimi engelleyebilmektedir.
Bu yüzden işyeri çalışma ortamının tertip ve düzeninin sağlanması 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’ unun öncelikli bir gereğidir.
Disiplin; devamlılık demektir. Temizlik ve düzen sağlandıktan sonra bu durumun devamlılığı da önem arz etmektedir. Eğer koşullar tekrar yığınlaşma ve kirliliğe dönecekse tertip düzen ve temizliğin o işletmede faydası kalmayacaktır. Bu yüzden yalın üretim tekniklerinin uygulanması işletmeye bir kazanım sağlayacak önemli uygulamalardır.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.