Türkiye’nin kestane üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Nazilli’de kestane hasadı tamamlandı, kestaneler kuyularda havaların soğumasını bekliyor. Nazilli pazarlarında satılan kestaneler ise bu yıl 80 TL ile 150 TL arasında değişiyor.
“FİYATLAR DÜŞÜYOR”
20 yıldır pazarlarda kestane satışı yapan Ali Çongur, dedesi ve babasından öğrendiği mesleğini yapmakta güçlük çekmeye başladıklarını anlattı. Bu yıl hem kuraklıktan hem de fiyat dengesizliğinden olumsuz etkilendiklerini söyleyen Çongur, “Kestanenin fiyatının yükselmesini bekliyorduk. Bu yıl beklentimiz boşa çıktı, fiyatlar düşüyor. Üstüne toplama ve çırpıcı ücretleri ikiye katladı.
Geçen yıl 140 liradan satıyorduk kestaneyi bu yıl pazarda bile bu fiyata zor. Daha da düşecek gibi görünüyor. Geçen yıl bin 600 lira verdiğimiz çırpıcı bu yıl 3 bin lira. 258 bin lira yevmiye parası ödedim kurtarır mı diye düşünüyorum. Kuraklık da ürünü kötü etkiledi. Ürün bol ama boyutları küçüldü. Bazı bahçelerde çırpmadan bıraktığımız oldu. Sıcaktan yandı ürün.” dedi.
ÜRÜN KAYBI YAŞANDI
Uzunlar Mahallesinde bulunan bahçesinde her yıl 12-13 ton ürün aldığını söyleyen Çongur, “Bu yıl 10 ton kestane oldu. Şekerci kestane ve sarı kestane dediğimiz iki türümüz var.
Şekerci kestane şu anda 120 TL, biz henüz çıkarmadık. Aralık ayında çıkarıyoruz kuyudan. 10 ton ürünün hepsini pazarda satmak mümkün değil o nedenle ihracata gönderiyoruz. Onun fiyatları daha düşük oluyor.” diye konuştu.