Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren düzenleme kapsamında kira sözleşme işlemlerinin e-Devlet platformuna taşınması planlanıyor. Reform niteliğinde olduğu belirtilen uygulamanın, 2025 yılında hayata geçirileceği ifade ediliyor. Yeni sistemin 2 aşamada günlük hayata adapte edileceği kaydedildi.
Sistem 2 Aşamalı Olarak İşleyecek
Kayıt dışı ekonominin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında sistemin, iki aşamalı olarak işleyeceğine işaret edildi. Yeni sistem ile birlikte kira kontratlarının daha güvenli olacağı belirtildi. Buna göre sistemin ilk aşamasında taşınmaz sahiplerinin kira sözleşmelerini e-Devlet üzerinden hazırlayarak kiracının onayına sunması hedefleniyor. Bu aşamada sözleşmede kira bedeli, süre, artış oranı ve depozito gibi temel bilgiler yer alacak. Onay sonrasında ise belge, barkotlu ve zaman damgalı hale gelmiş olacak.
İşlemler Kayıt Altına Alınacak
Sistemin ikinci aşaması ise emlak işletmelerini ilgilendiriyor. Bu aşamada yetki belgesine sahip emlak işletmelerinin sözleşme hazırlayabilmesine kapı aralanıyor. Sistemin bu aşamasında emlak işletmelerinin taşınmaz sahiplerine rehberlik yapması sonucunda sözleşmelere gerekli ek maddelerin de eklenebileceği ifade ediliyor. Son olarak her iki tarafın onaylamasının ardından kontratlar barkotlu belgeye dönüşmüş olacak. Devlet kurumlarının da görebileceği bu kontratlar sayesinde sahteciliğin önüne geçilirken, işlemler kayıt altına alınmış olacak.
Vergi Kaybı Asgari Düzeye İndirilecek!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer, yeni sistemin kira bedeli takibinin yanı sıra, usulsüz kiralamaların önüne geçeceğini dile getirdi. Sistemin sahte imza ve alt kiralama gibi usulsüzlükleri önleyeceği, böylelikle vergi kaybının asgari düzeye çekilmesini beraberinde getireceği vurgulandı. Türkiye'de 7 milyona yakın kiracı olduğu halde gelir vergisi mükellef sayısının halihazırda 3 milyona dahi ulaşmadığına parmak basılırken, yeni sistemin bu kayıt dışılığı da ortadan kaldıracağı aktarıldı.