Kuraklık ülke çapında etkisini sürdürürken İstanbul'da barajlar, doluluk oranının bazılarında yüzde 10'un altına inmesi nedeniyle alarm vermeye başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Günlük tüketimi hesap ettiğimiz zaman önümüzde 85 günlük bir suyumuzun kaldığı anlamına geliyor ki bu gerçekten alarm verildiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Barajlarda Hayvanlar Otlamaya Başladı!
Milyonlarca kişinin ikamet ettiği İstanbul'da suyun temin edildiği 10 barajdaki doluluk oranı, son yılların en düşük seviyesine geriledi. Bazı barajların kuruyan bölümlerinde hayvanlar otlamaya başladı. Kimi barajlarda son 10 yılın en düşük seviyesinin görülmesi, endişeye sebebiyet verdi. Barajların bazılarında da suyun çekilmesiyle tarihi su kemerleri ortaya çıktı.
Son 10 Yılın En Düşük Miktarı!
İSKİ tarafından yapılan açıklamalarda, bu yıl barajların aldığı yağış miktarının geçen yıllardan oldukça düşük olduğuna işaret edildi. 2023 yılında İstanbul barajlarına metrekareye 852 kilogram yağış düşerken, bu yıl metrekareye sadece 480 kilogram yağışın düşmesi dikkat çekti. Bu rakamın, son 10 yılın en düşük miktarı olduğu ifade edildi.
Su Tasarrufu Çağrısı!
Tüm bu veriler endişe doğururken, Prof. Dr. Tecer, yaptığı hesaplamayla büyük sıkıntıya parmak bastı. Tecer, "İstanbul'u besleyen barajlardaki doluluk oranları yüzde 30'lara kadar düştü. Bu şu anlama geliyor; İstanbul'da evsel, kentsel ve endüstriyel su tüketimini hesap ettiğimiz zaman günlük yaklaşık 3 milyon metreküp yani ton su tüketimi var. Mevcut barajlardaki doluluk seviyesiyle bugün hesap yaptığımız zaman, 264 milyon metreküp şu anda barajlarda su miktarı var. Günlük tüketimi hesap ettiğimiz zaman önümüzde 85 günlük bir suyumuzun kaldığı anlamına geliyor ki bu gerçekten alarm veriyor anlamına geliyor" diyerek herkesi tasarruflu su kullanımına davet etti.