Aydın'ın önemli ihracat ürünleri arasında yer alan kuru incirin saklanması ve depolanmasında dikkat edilmesi gerekenler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Nazilli'de gerçekleştirilen Kuru İncir Depoculuk Sektör Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı'na katılan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın’ın incir üretimindeki yerini dile getirdi.
Müdür Altıntaş, "Ağaç varlığı ve üretim miktarı ile incirde ülke sıralamasında birinci sırada, dünya incir üretiminde de öncü konumda bulunuyor. 2023 yılı verilerine göre (TÜİK) 38 bin hektar incir üretim alanı olan ilimiz, 204 bin ton yaş incir üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 57’sini karşılamakta.
İlimizin ilk coğrafi işaret almış ürünü olma özelliğini taşıyan, hem yaşı hem de kurusuyla oldukça rağbet gören incirimiz, kuru incir olarak işletmelerde farklı işleme şekilleri ile katma değeri arttırılarak piyasaya sunuluyor. İlimizde kuru incir özelinde 159 adet işletme, 161 adet depo bulunurken bu işletmelerin ve depoların denetimlerinin rutin olarak yapılıyor. 2023 yılında toplam 490 adet denetim gerçekleştirildi, 2024 yılı denetimleri ise halen devam etmekte.” ifadelerini kullandı. Altıntaş, Aydın ile özdeşleşmiş bu denli kıymetli bir üründe gerek ülke gerekse dünyada sahip olduğu konumu korumak amacıyla İl Müdürlüğü olarak gerçekleştirdikleri projeler, eğitimler ve yapılan gerek saha gerekse işletme kontrol ve denetimleri ile çalışmaların sıkı bir şekilde devam ettirileceğini ve bunun tüm sektör paydaşlarıyla işbirliği içerisinde hareket etmekle mümkün olabileceğini söyledi.
Kuru incirin depolama aşamasının önemine dikkat çeken Altıntaş, “Bakanlığımızın Aflatoksin Önleme Eylem Planı ekinde yer alan Kuru İncir Depolarında ve Depolama Şartlarında Dikkat Edilecek Hususlar ile ilgili olarak bugün bu eğitim ve bilgilendirme toplantısının gerçekleştirilen toplantının hayırlara vesile olmasını ve yeni sezonun bereketli geçmesi temenni ediyorum.” dedi. Toplantı sonrasında kuru incir depocularına İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Kuru İncir Depolarında ve Depolama Şartlarında Dikkat Edilecek Hususlar” başlıklı afişlerin dağıtımı gerçekleştirildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce gerçekleştirilen toplantıya Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Çiçek, Nazilli İlçe Müdürü Sunay Güler, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Birgül Ertan, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, teknik personeller ve sektör temsilcileri katıldı.