Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Akan Karaca'nın haberine göre; Aydın'ın Nazilli ilçesinde 350 üyesiyle faaliyet gösteren Marangozlar ve Ağaç İşleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçakçı, Aydın Hedef Haber'e özel açılamalarda bulundu. Sektörlerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatan Bıçakçı, görevi devraldıkları günden itibaren yönetim kurulu üyeleriyle birlik içerisinde oda üyelerinin faydasını gözeterek çalıştıklarını aktardı. Marangozların Nazilli'de en büyük sorununun personel olduğunu belirten Başkan Bıçakçı, "Marangoz ve mobilya işiyle uğraşan aktif üyemiz 130 civarında. Diğerleri farklı meslek dallarından. Sektörümüzde çok büyük bir problem yaşamıyoruz. En büyük sıkıntımız personel. Kalifiye personel çok az, bulmak zor. Çırak zaten yetişmiyor. Eğitim sisteminin dört artı dört sistemine geçmesiyle birlikte çırak sorunu başladı. Bize çıraklar 11-12 yaşlarında gelirdi, şimdi 16-17 yaşından önce geldikten sonra meslek öğretmek zor oluyor. Orada arada bir boşluk oluştu." dedi.
AİLELER BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Mesleklerinin asla ölmeyecek bir özelliğe sahip olduğunu aktaran Başkan Bıçakçı, hükümetin çırak sorunu ile ilgili de destekleri bulunduğunu dile getirdi. Bıçakçı, "Herkes çocuğu okusun istiyor, kaliteli bir eleman memurdan çok daha iyi kazanıyor. Bu konuda bilinçlenme olması gerekiyor. Devletimiz bu konuda destekleme yapıyor. Mesleki Eğitim Merkezleri'nden çırak olarak gelen öğrenciye teşvik veriyor. Bu ödemeyi bize yapıyor, biz de öğrenciye ödüyoruz, üzerine kendimiz de ödeme yapıyoruz. Bu teşvik bir miktar faydalı oldu ama daha çok yayılması lazım. Ailelerin çocuklarını mesleğe yönlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ustalarımızın da yine Mesleki Eğitim Merkezi'nden usta öğreticilik belgesi alarak bu öğrencileri çalıştırma imkanından faydalanması gerekiyor. Usta öğreticilik belgesi almak artık çok kolay." şeklinde konuştu.
KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ TALEBİ
Başkan Bıçakçı en önemli sorunlarından birinin de yüksek maliyetler olduğunu söyledi. Dükkan kiralarının da masraflarını katladığını belirten Bıçakçı, "Bizim de tüm sektörlerde olduğu gibi en büyük sorunlarımızdan biri maliyetler. Malzeme fiyatları yüksek geliyor. Esnafımız belirli bir ödeme almadan işe başlamamalı. Müşterinin de esnafı mağdur etmemesi için baştan malzeme parasını ödeyip işin tamamlanmasından sonra kalan ödemeyi yapması gerekiyor. Dükkan kiralarımız çok yüksek, aksesuarından mdfsine kadar tüm malzemelerimiz çok pahalı. Sabah işyerini açtığımız an masraflarımız da başlıyor. Personel giderlerimiz çok yüksek, tüm masraflarımız birbirine bağlı. Çok çeşitli, bu da giderimizi arttırıyor. En önemli sorunlarımızdan biri de Nazilli'de küçük sanayi sitesi. Dükkan sayısı yetersiz kalıyor. Bir bu kadar daha dükkan olsa hepsi yine dolar. Küçük işletmelere yönelik sanayi sitemiz genişletilebilir, ya da yeni bir sanayi sitesi oluşturulabilir. Böyle bir şey yapılırsa çok rahatlarız." ifadelerini kullandı.
"KAYIT DIŞI ÇALIŞMA İLE MÜCADELE EDİYORUZ"
Meslektaşlarını odaya kayıt ederek kayıt dışı çalışmanın önüne geçmeye çalıştıklarını vurgulayan Bıçakçı, "Nazilli'de iş yaptıracak vatandaşlar, çalışacakları kişinin oda kaydı bulunup bulunmadığını ya da bir iş yerinin olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli. Ne yazık ki ilçemizde kaçak iş yapan arkadaşlarımız var. Vatandaşlar bize bu konuda geliyor, ama hiç tanımadığımız, odamızda kaydı bulunmayan kişiler bunlar. Yardımcı olamıyoruz. O nedenle iş yaptırmadan önce çalışacakları ustanın gerçek bir usta olduğundan emin olmalarını tavsiye ediyorum. Tüm üyelerimizin üye kimlik kartı var, bunu sorabilirler. Oda kaydı bulunmayan esnafın çalışması yasal değil. Biz elimizden geldiğince kayıt dışı çalışmanın önüne geçmeye çalışıyoruz." diyerek vatandaşlara da uyarıda bulundu.
ASGARİ ÜCRET YORUMU
Başkan Bıçakçı ayrıca, 22 bin 104 TL olarak açıklanan asgari ücreti yetersiz bulduklarını söyleyerek "Sanayide hiç kimse asgari ücretten çalışmıyor, daha yüksek çalışıyoruz. Açıklanan asgari ücretin de az olduğunu düşünüyorum. Daha yüksek olmalıydı, biz zaten daha yüksek veriyoruz. Asgari ücretten çalıştıramayız, bizim mesai saatlerimiz olmuyor, daha uzun çalışmamış gerekiyor bu durumda da personele hakkını vermemiz gerekiyor." diye konuştu.