Üniveriste tercihlerinde pek çok kişi tarafından tercih edilen bölümlerden olan Paramedik bölümü bir diğer adı ile İlk ve Acil Yardım nedir? Ambulans görünce aklımıza gelen adrenalin ve heyecan dolu mesleklerden olan paramediklik hakkında tüm soruları derledik.. Paramedikler ne iş yapar ve nasıl paramedik olunur aileler ve mesleği seçmeyi düşünen adaylar için merak konusu. İşte tüm detayları ile Paramedik mesleği...

Paramedik Nedir?

Paramedik, acil sağlık hizmetleri alanında genellikle ambulansta ve gerekli durumlarda hastanelerin acil bölümünde çalışan bir sağlık profesyonelidir. Paramedikler, acil durumlarda hastalara veya yaralılara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek eğitilirler. Paramedik olmak acil bakım alanında gerekli bilgi ve becerilere sahip olmayı gerektirir. Olay yeri yönetimi ve olay yerindeki hasta /yaralıların ilk yardım ve ayrıca acil bakım tedavisini yapmak paramediklerin iş tanımıdır. Paramedikler gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra ambulans sürücüsü de olabilirler.

Paramediklerin Görevleri Nelerdir?

Paramediklerin ambulans içinde birçok görevi vardır. Bu görevleri üç kişilik ekipler halinde gerçekleştirirler. Paramediklerden biri ambulansın sürüşünden sorumludur. Diğer iki paramedik ise hasta ve yaralı ile ilgili her konudan sorumlu ve yetkilidir. İşte paramediklerin görevleri..

Acil Müdahale

Paramedik mesleğinin en önemli işi ve asli görevidir. Hayati tehlike taşıyan hastalar veya yaralıların olay yerinden alınıp bir sağlık kuruluşuna varılıncaya kadar geçen sürede hasta ve yaralılara acil müdahale yaparlar. Bu, kalp krizi, inme, trafik kazaları, medikal saplık problemleri gibi pek çok sağlık durumunu kapsar.

Tanı ve Tedavi

Paramedikler hastaların durumunu değerlendirir, gerekli ilk yardımı yapar ve uygun tedavi yöntemlerini uygularlar. Paramediklerin ilaç uygulama yetkileri vardır. Aynı zamanda suni solunum ve kalp masajı gibi teknikleri kullanabilirler. Doğum eylemini yaptırmakta yetkindirler.

Hasta Taşıma

Paramediklerin bir diğer görevi de hastaları veya yaralıları güvenli bir şekilde hasta taşıma tekniklerine uygun olarak sağlık kuruluşuna taşımaktır.. Bu taşıma sürecinde hasta durumunun kötüleşmesini önlemek için sürekli izleme ve kontol yaparlar. Durumu kötüleşen hastaya acil bakım müdahalelerini uygularlar.

Koordinasyon

Acil durumlarda sahadaki yetkili personellerden olan paramedikler sağlık hizmeti vermenin yanı sıra diğer acil sağlık ekipleri ve hastanelerle koordinasyonu sağlarlar, hasta ve yaralıların durumu rapor eder ve tedavi sürecini takip ederler.

Eğitim ve Bilinçlendirme

Paramediklerin bir diğer kısmi görevi de yeterli sertifikayı aldıktan sonra İlk yardım eğitimleri vermektir. Zorunlu değildir kişi kendi isteği ile eğitmen olabilir.

Nasıl Paramedik Olunur?

Paramedik olmak için genellikle üniversitelerdeki meslek yüksekokulların acil sağlık hizmetleri, ilk yardım bölümünden  eğitim alınması ve sertifikasyon süreçlerinden geçilmesi gerekir. Sadece diploma ile yapılabilecek bir meslek olmadığının farkında olunması gerekir. Paramedikler acil durumları ilk gören ve müdahale eden ekiplerdir. Bu durum soğukkanlılık, pratiklik ve cesaret gibi pek çok yetiyi gerektirmektedir. Ayrıca, paramedik mesleği yüksek düzeyde stres ve hızlı karar verme becerisi gerektirdiğinden, güçlü bir psikolojik dayanıklılık ve iletişim yeteneği de önemlidir.

Paramedik Kaç Yıl?Paraamedik Hangi Puanla Kazanılır?

Üniversite sınavında TYT alan bölümünü yapan öğrenciler gerekli puan ve sıralamayı yaptıklarında puanlarına uygun üniversitelere yerleşip eğitimlerini alabilirler. Paramedik bölümünün puanı her sene değişse de güncel puan 300-450 arasındadır. Bu aralık üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Paramedik eğitimi 2 yıl sürer ve eğitimin içinde zorunlu staj vardır. Bu staj hastanelerin acil bölümünde ya da ambulansta yaptırılabilir.

Paramedik Maaşları Ne Kadar?

Paramedik mesleğinin kendisi kadar maaş düzeyi de merak ediliyor. Paramedik maaşları özel ve devlet kurumlarında farklılık gösterebilir. Özel kurumlar asgari ücretten başlatarak ayda 40 bine kadar çıkabiliyor. Devlet kurumlarında ise memuriyet süresine ve ek öğrenim durumlarına göre değişiklik gösterse de ortalama paramedik maaşı 40-50 Bin TL aralığındadır.