Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Sayıştay tarafından 2023 yılına ait Aydın Valiliği YİKOB 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu bu ay içinde kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından sahipsiz hayvanlara yönelik ücretsiz tedavi, bakım, beslenme ve barınma hizmetleri sunulmasına rağmen YİKOB’un bütçesinden hayvan hakları derneklerine nakdi yardımlar yapıldığının tespit edildiğine vurgu yapılarak, söz konusu yardımların hem mevzuat hükümleri hem de hizmetlerin mahiyeti açısından uygun olmadığı belirtildi.  

Sayıştay’dan Aydın Valiliği’ne nakdi yardım uyarısı

ORTAK PROJE NİTELİĞİ TAŞIMIYOR

Sayıştay tarafından kamuoyuyla paylaşılan 2023 yılına ait Aydın Valiliği YİKOB 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda tespit edilen toplamdaki 8 bulgu arasında, ‘Ortak Proje Olarak Kabulü Mümkün Olmayan ve Ücretsiz Temin Edilebilecek Hizmetler İçin Hayvan Hakları Konusunda Faaliyet Gösteren Derneklere Nakdi Yardım Yapılması’ hususu büyük dikkat çekti. YİKOB tarafından sağlanan yardımların, Aydın’daki bazı derneklerle yapılan protokoller çerçevesinde sokak hayvanlarının tedavi ve mama giderleri gibi harcamalar için kullanıldığının belirtildiği Sayıştay raporunda, hizmetlerin belediyeler tarafından zaten ücretsiz olarak sunulduğu ve söz konusu yardımların, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirildiğinde de ‘ortak proje’ niteliği taşımadığının altı çizildi. 

Sayıştay’dan Aydın Valiliği’ne nakdi yardım uyarısı

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÜCRETSİZ HİZMET VERİYOR

YİKOB’un protokoller ve ödeme emirlerine ekli faturalara istinaden derneklere aktarılan nakdi yardımlarla tedaviye ihtiyacı olan sokak hayvanları için çeşitli veteriner kliniklerine tedavi ücreti ödendiği ve mama alımının yapıldığına değinilen raporda, “Aydın Büyükşehir Belediyesince muhtelif ilçelerde açılmış barınaklar bulunmakla birlikte Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü tarafından, sokak hayvanlarının tedavisi ve bakımı, üremelerinin kontrol altına alınması, sokakta kalan hayvanların beslenmesi, sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi, güçten düşmüş, yaralı, sakat ve sokakta yaşamını sürdüremeyecek durumdaki hayvanların rehabilite edilene kadar bakımının sağlanması gibi hizmetler ücretsiz bir şekilde verilmektedir. Benzeri hizmetler, imkanları ölçüsünde ilçe belediyelerince de verilmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Sayıştay’dan Aydın Valiliği’ne nakdi yardım uyarısı

“NAKDİ YARDIM YAPILMASI UYGUN DEĞİL” 

Kanun çerçevesinde, her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından sorumlu olduğunun da hatırlatıldığı raporda, “Yapılan açıklamalar çerçevesinde, İl ve İlçe Belediyelerinden ücretsiz olarak temin edilmesi mümkün olan ve ortak hizmet projesi olarak da değerlendirilmeyen hizmetler için derneklere Başkanlık bütçesinden nakdi yardım yapılmasının uygun olmadığı değerlendirilmektedir” denildi. 

Söke Belediyesi Sayıştay denetiminde sınıfta kaldı Söke Belediyesi Sayıştay denetiminde sınıfta kaldı

Sayıştay’dan Aydın Valiliği’ne nakdi yardım uyarısı

TEDAVİ VE MAMA MASRAFLARI İÇİN NAKDİ YARDIM SAĞLANMIŞ

Raporda ayrıca YİKOB ile hayvan hakları dernekleri arasında imzalanan protokollerin geçici ve proje bazlı olması gerektiği belirtilirken, söz konusu işlerin süreklilik arz ettiği ve bu nedenle "ortak hizmet projesi" kapsamında değerlendirilemeyeceği de vurgulanarak, “Başkanlık ile dernekler arasında imzalanan protokoller çerçevesinde yürütülen ortak projelerin amacı, sokakta yaşayan hayvanların herhangi bir şekilde şiddete maruz kalan, hastalığa yakalanan ve kazalar sonucunda yaralanan kedi ve köpeklerin acil durumlarda İl ve İlçeler dahilindeki veteriner kliniklerinde tedavi ve bakımlarının yapılabilmesi ve diğer harcamalara (mama alımı), katkı sağlamak amacıyla nakdi yardım yapılmasıdır. Protokoller uyarınca yapılan ödemelerin incelenmesinden yapılan işin sokak hayvanları için çeşitli veteriner kliniklerine tedavi ücreti ödenmesi ile dernekler tarafından satına alınan mama bedelinin ödenmesinden ibaret olduğu anlaşılmaktadır. Ortak hizmet projeleri niteliği itibarıyla belirli başlangıç ve bitiş tarihi olan, amacı, kapsamı ve bütçesi açıkça tanımlanmış, bir defaya mahsus gerçekleştirilen aktiviteler bütünü olup, bu projelerde yapılan işlerin, süreklilik arz etmemesi ve proje takvimine göre sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu itibarla yapılan işin ortak hizmet projesi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Kaldı ki protokollerde yazılı hizmetler, belediyeler tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

Sayıştay’dan Aydın Valiliği’ne nakdi yardım uyarısı

MAHALLİ İDARELER DAHA HASSAS OLMALI 

Sayıştay raporunda, YİKOB’un belediyeler tarafından halihazırda ücretsiz sağlanabilen hizmetler için hayvan hakları derneklerine nakdi yardım yapmasının uygun olmadığı kanaatine varması, kamu kaynaklarının yönetimi ve denetimi açısından önemli bir uyarı niteliği taşırken, mahalli idarelerin sorumluluklarını yerine getirme konusundaki hassasiyetin artırılması gerektiğine yönelik olarak da dikkat çekici bulundu. 

 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ