Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Usta esnaflar, yetiştirdikleri çıraklarla mesleklerinin devamlılığını sürdürmek isterken; son yıllarda birçok meslek, çırak bulunmaması nedeniyle değerini kaybetmeye başladı. Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, Çine’de bulunan birçok emekçi esnafın çıraksız kalması nedeniyle işlerinin kötü gittiğini dile getirdi.

Bohça çeyizliği satarak başladı: Hayali olan antika dükkanına kavuştu Bohça çeyizliği satarak başladı: Hayali olan antika dükkanına kavuştu

ÇIRAK BULAMIYORLAR 

Bu sene Çine’de sanayi esnafının iyi kazandığını aktaran Uyar, “Çine sanayisinde bulunan birçok esnaf iyi para kazandı. Fakat esnafımızın büyük bir problemi var. Esnaf çırak bulamıyor. Bunun en büyük sebebi de çıraklık için gelen genç kardeşlerimizin işi beğenmemesi. İlk önce sigorta ve para konuşuyorlar fakat işlerine devam edecekleri belli olmadığı için güvenemiyoruz. Ayrıca şimdiki gençler eskisi gibi değil, tembeller. Biz eskiden pazar günleri bile çalışıyorduk” ifadelerini kullandı.

Aydın’ın mest satan en eski dükkanı! Aile mesleğini 20 yıldır devam ettiriyor Aydın’ın mest satan en eski dükkanı! Aile mesleğini 20 yıldır devam ettiriyor

ÇOĞU ESNAF ÇIKMAZDA 

Çarşı esnafında da durumun farklı olmadığını belirten Uyar, “Çarşı esnafımız, sanayidekilere göre daha az kazanıyor ve geçimlerini daha zor yapıyorlar, kiralarını da zor ödüyorlar. Ve çırak sorunu burada da baş gösteriyor. Örneğin bir kahveci yanına çırak almak istediğinde, gençler bin lira yevmiye, bir paket sigara ve öğle yemeği istiyorlar. Bu yüzden de çoğu esnaf çıkmaza girdi” diye konuştu.

“OKULU BİTİREN APERATİF DÜKKANI AÇIYOR”

Ekonomik şartların ağır olmasına rağmen esnafların işlerine devam ettiğini ve üye sayısında düşüş olmadığını kaydeden Uyar, “Odamızda esnaf sayısında düşüş yaşanmadı, aksine artış yaşadık. Baktığımızda 2022 yılında bin 400 üyemiz vardı. Şu an ise bin 900 üyemiz oldu. Fakat bu dükkanların çoğu yeni nesil dükkanlar, eski usül çırak yetiştirilecek yerler değil. Örneğin aperatif dükkan sayısı çoğaldı. Bunun sebebi ise üniversitelerde okuyan öğrencilerin atanamamasıdır, KPSS’den de istediği puanı alamıyorlar. Yaşları itibariyle aile eline bakamıyorlar ve geçim sıkıntısı çekecekleri de belli oluyor. O nedenle okulu bitiren aperatif dükkanı açıyor. Aperatif dükkanlarının çoğalması, çırak yetişmesine de engel oldu” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ