Kimyasal madde, bir kimyasal maddenin sabit bir kimyasal bileşimi ve karakteristik özelliklere sahip bir madde türüdür. Bu kimyasal bağlar bozulmadan, fiziksel ayırma yöntemleri ile bileşenlerine ayrılmaz. Bu kimyasallar katı, sıvı veya gaz halinde olabilirler.
Kimyasal maddeler canlılar ve çevre için ciddi tehlike kaynakları olabilirler. Tehlikelerin kontrol edilmesi ve herhangi bir olumsuz etkinin önlenmesi için kimyasal maddelerin taşınması, kullanılması, depolanması mevzuat açısından ve bağlı olarak genellikle özel prosedürler ile düzenlenmeli ve belirlenmeli, bu prosedürlere azami uyum gösterilmelidir.
Kimyasal maddelerin tanıtıcı kimlik kartları olarak bilinen malzeme güvenlik bilgi formları (MSDS) satın alma aşamasında mutlaka üreticiden istenmelidir. Güvenlik bilgi formları uluslararası düzeyde kabul gördüğü standart özellikleri içerir ve 16 ana başlıktan oluşmaktadır.
Kimyasal maddelerin güvenli bir şekilde kullanımı ile ilgili olarak aşağıdakiler listelenebilir.
• Kimyasal maddeler kullanılırken tehlikeli olan yerine daha az tehlikeli olan tercih edilmelidir.
• Kaynağında bertaraf etme yöntemleri değerlendirilmelidir.
• Kullanılan alanda toplu korunma ve kişisel korunma önlemleri alınmalıdır.
• Kimyasal maddeler tehlike özelliklerine göre aynı grup maddeler birbirine karışmayacak şekilde birlikte depolanmalıdır. Örneğin yanıcı/parlayıcı maddelerin depolandığı alanlar özel prosedürlerde ve mevzuatta belirtildiği şekilde düzenlenmelidir.
• Kimyasal maddeler orijinal kaplarında ve etiketli bir şekilde muhafaza edilmelidir. Tanımsız ürünler veya orijinal olmayan saklama kapları kullanılmamalıdır. Erişim kısıtlanmalıdır.
• Döküntü ve sızıntılar önlenmeli, birbirine karıştırılmamalıdır.
• Kimyasal maddelerin muhafaza edildiği kaplar atık yönetim planına uygun olacak şekilde yönetilmelidir.
Endüstriyel tüketimde genel hatlarıyla yukarıdakilerden bahsetmek mümkünken daha detaylı bilgilere mevzuat üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Bununla beraber evsel tüketimde en çok karşılaşılan problemlerden bazıları şunlardır;
• Temizlik maddelerinin birbiri ile karıştırılarak daha iyi etki edeceği düşüncesi ile kimyasal reaksiyona bağlı olarak yaşanan gaz zehirlenmeleridir.
• Kimyasal maddelerin pet şu şişesi gibi şişelerde tanımsız bir şekilde muhafaza edilmesi ağız yoluyla yutulmaya bağlı olarak ciddi etkilere neden olabilmektedir. Bu kimyasal maddeler fiziksel özellikleri bakımından gıda tüketim malzemelerine benzerliğinden dolayı sıklıkla bu şekilde kazalar yaşanabilmektedir.
• Kimyasal maddelerin özellikle ev ortamında kolay erişebilir alanlarda saklanması özellikle küçük çocuklu evlerde, çocukların erişimi ile ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.
Evsel tüketimde bu belirtilenlere dikkat önlemler alındığında kimyasal madde kullanımı ve muhafazası güvenli bir şekilde sağlanmış olacaktır.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.
KİMYASAL MADDELER
Burcu Altın
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam