6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu
F. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi
I. Bildirim yoluyla
1. Genel olarak
***
Madde 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.
***
Konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiracı, belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmaması halinde sözleşme aynı koşullarla bir yıl süre ile uzatılmış sayılmaktadır. Kiraya veren sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirememektedir. Ancak on yıllık zaman süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının en az üç ay öncesinde bildirimde bulunmak koşulu ile herhangi bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesini sona erdirebilmektedir.
***
Kiraya veren on yıllık kiranın uzaması sebebiyle sürenin sonundan bu süreyi izleyen her zaman yılının bitinden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşulu ile herhangi bir sebep gösterilmeksizin kira sözleşmesini feshedebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kiracının kira sözleşmesini feshetmesi süreye bağlı değildir. Kiracı, her zaman kira sözleşmesini genel hükümler çerçevesinde sona erdirme hakkına sahiptir.
***
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kira sözleşmesini kiraya verenin sona erdirebilmesinin birtakım kuralları bulunmaktadır. Altı aylık bir dönem için üç ay öncesinden fesih ihbarında bulunmak suretiyle, dönem sonunda dava açarak kira sözleşmesi sona erdirilir. Tüzel kişiler de tıpkı gerçek kişiler gibi kira sözleşmesinin tarafı olabilecekler ve ihtiyaç doğması halinde tahliye davası açabileceklerdir. Kira sözleşmesini vekil sıfatı ile tanzim eden ve imzalayan kişinin tahliye davası açma imkanı bulunmamaktadır. Tahliye talebi ile açılacak kira alacağı davası Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmektedir.
***